Στη ζωή μου πρέπει να έχω φτιάξει το πολύ δύο φορές Πάστα Φλώρα και όχι γιατί δεν μ’ αρέσει, αντιθέτως μ’ αρέσει τόσο πολύ που μπορώ να την φάω όλη στην καθισιά μου! Μιας και έχω να φτιάξω χρόνια λοιπόν είπα να την συνδυάσω με μια χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα. Βέβαια και με μαρμελάδα βερίκοκο είναι καταπληκτική και η αλήθεια είναι ότι μπορώ να ξεφύγω πιο εύκολα όταν υπάρχει βερίκοκο στη μέση και ας αγαπώ τις φράουλες ιδιαίτερα.

πάστα φλώρα

 Τον τελευταίο μήνα όπου βρίσκω  φράουλες τις μαζεύω σαν τρελή και αφού τις καθαρίσω πολύ καλά τις αποθηκεύω κατάψυξη και έτσι πάντα έχω φραουλίτσες για ότι χρειαστώ, από cocktails, smoothies, γλυκά και μαρμελάδες καλή ώρα. Σε αυτή την μαρμελάδα πρόσθεσα λίγη κανέλα αλλά και λίγο γαρύφαλλο και έδεσε τέλεια με την μπισκοτένια βάση της Πάστα Φλώρας. Αυτό βέβαια είναι προαιρετικό και εννοείται αν δεν είσαι φαν δεν βάζεις και καθόλου.

πάστα φλώρα

ΥΛΙΚΑ (για ταψάκι 20 εκ. ή φόρμα τάρτας)
150 γρ. ζάχαρη
300 γρ. βούτυρο αγελάδος
375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά μεσαία
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
500 γρ. χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα ή μία της επιλογής σου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Για την χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα η συνταγή είναι εδώ.
 Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Μετά ρίχνουμε ένα, ένα τα αυγά και στο τέλος το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αφού απορροφηθούν σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν και το ξύσμα λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθούν και τα στερεά υλικά αλλά μην το παρακάνεις γιατί θα λιώσει το βούτυρο. Η επιθυμητή υφή είναι κρεμώδης αλλά και σχετικά σφιχτή. Τη τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να σφίξει καλά. 

πάστα φλώρα

 Κατόπιν ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε  δύο λαδόκολλες, παίρνουμε το ταψάκι μας το τοποθετούμε πάνω απ τη ζύμη μας και με ένα μαχαίρι κόβουμε περιμετρικά. Παίρνουμε τη ζύμη αυτή  και τη στρώνουμε στο πάτο. Στη συνέχεια κόβουμε και παίρνουμε λωρίδες από τη ζύμη μας για να ντύσουμε τα τοιχώματα από το ταψάκι μας. Σε αυτό το σημείο βάζουμε το ταψάκι μας ψυγείο όσο φτιάχνουμε λωρίδες ή σχέδια με τη ζύμη για να καλύψουμε την επιφάνεια της πάστα φλώρας.

πάστα φλώρα

 Αφού τελειώσουμε και αυτή τη διαδικασία τρυπάμε ελαφρά τον πάτο με ένα μαχαιράκι, ρίχνουμε τη μαρμαλέδα μας και από πάνω καλύπτουμε όπως επιθυμούμε είτε με λωρίδες ζύμης, είτε με σχέδια ζύμης. Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη.
*CREATE-BAKE-TASTE*

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ