Καθώς έψαχνα να βρώ τι γλυκάκι θα φτιάξω αυτή τη φορά και χάζευα βιβλία και συνταγές, συνειδητοποίησα δύο πράγματα. Πρώτον, ότι θέλω κάτι ελαφρύ, ειδικά μετά τις κρεπάλες του Πάσχα και δεύτερον δεν έχω φτιάξει ποτέ Charlotte Royale με μπισκουί ή αλλιώς swiss roll. Πιο συγκεκριμένα το μπισκουί είναι ένα είδος κέικ που θυμίζει περισσότερο παντεσπάνι. Ήθελα να δοκιμάσω και κάτι άλλο από αυτά που συνηθίζω να κάνω και έτσι κατέληξα στο Charlotte Royale με Μπισκουί Κακάο και Μους Φράουλας.

Charlotte Royale

 Συγκεκριμένα για το μπισκουί κακάο, δοκίμασα μια συνταγή από το βιβλίο του pastry chef Χρήστου Βέργαδου “Σχολείο Ζαχαροπλαστικής” γιατί ήθελα να είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα. Βγήκε καλύτερο από ότι περίμενα! Ελαφρύ, γλυκό τόσο-όσο και δροσιστικό. Τώρα που ο καιρός μας κάνει τη χάρη και έχει ζέστη είναι ότι πρέπει αυτό το γλυκάκι. Η συνταγή παρακάτω μπορεί να σε κάνει να νομίζεις ότι είναι μπελαλίδικο αλλά δεν είναι. Οι παρασκευές είναι τρείς και γρήγορες. Λίγη περισσότερη προσοχή στο μπισκουί χρειάζεται και τίποτα παραπάνω. Προμηθεύσου φράουλες λοιπόν που είναι και η εποχή τους και είναι φοβερές και ξεκίνα τη συνταγή με χαρά και τσαχπινιά!

Charlotte Royale

ΥΛΙΚΑ (για ένα μπολ διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 10 εκ.)
Για το ΜΠΙΣΚΟΥΙ ΚΑΚΑΟ :
3 αυγά χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια
140 γρ. ζάχαρη της επιλογής σου
60 γρ. αλεύρι
20 γρ. κακάο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
50 ml νερό
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
Για την ΜΟΥΣ ΦΡΑΟΥΛΑ :
330 γρ. φράουλες
50 γρ. ζάχαρη
4 φύλλα ζελατίνης των 2 γρ. το καθένα
 182 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί
80 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια (προαιρετικά)
Για την ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ :
200 γρ. φράουλες
50 γρ. ζάχαρη
1 φύλλο ζελατίνης των 2 γρ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Για το ΜΠΙΣΚΟΥΙ ΚΑΚΑΟ, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, αρχικά σε μέτρια ταχύτητα και μετά σε υψηλή, τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και μετά το εκχύλισμα βανίλιας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Στο τέλος ρίχνουμε κοσκινισμένα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε ένα άλλο μπολ μέχρι να αφρίσουν καλά. Κατόπιν ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο αρχικό μας μείγμα δηλαδή αυτών των κρόκων και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί πολύ καλά το μείγμα μας.

 Απλώνουμε με απαλές κινήσεις το μείγμα σε μία λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ή φύλλο σιλικόνης. Η στρώση που θα απλώσουμε θέλουμε να είναι λεπτή μιας και θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμους, στον αέρα για περίπου 12 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το γυρνάμε ανάποδα σε άλλο αντικολλητικό χαρτί με τη βοήθεια μιας άλλης λαμαρίνας και το ξεκολλάμε προσεχτικά να μην μας κοπεί.

Charlotte Royale

 Για την ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ, βάζουμε τη ζελατίνη να μαλακώσει σε παγωμένο νερό. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες με τη ζάχαρη και αδειάζουμε το 1/3 του μείγματος σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε μέχρι τους 45 βαθμούς. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο το δοκιμάζουμε στα χείλη μας ώστε να είναι αρκετά ζεστό αλλά υποφερτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε καλά τη ζελατίνη και την προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα και ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα φράουλας. Την αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και μετά την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του μπισκουί. Τυλίγουμε σε σχετικά σφιχτό ρολό το μπισκουί μας και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα ή στο ψυγείο για 5 με 6 ώρες. Από τη σάλτσα κράτησα και λίγη ποσότητα για το ντεκόρ.

 Για την ΜΟΥΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ, η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με τη σάλτσα φράουλας. Όταν λοιπόν είναι έτοιμη η σάλτσα φράουλας και έχουμε χτυπήσει και την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί τα ενώνουμε. Με απαλές κινήσεις ρίχνουμε σταδιακά την χτυπημένη κρέμα γάλακτος στη σάλτσα φράουλας και ανακατεύουμε προσεχτικά με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Καλύπτουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε ψυγείο μέχρι να παγώσει και το μπισκουί μας.
 Κόβουμε το ρολό με το μπισκουί σε ισόπαχες φέτες και τις τοποθετούμε περιμετρικά ενός μπολ το οποίο πρώτα έχουμε ντύσει τον πάτο με μεμβράνη για να το ξεφορμάρουμε πιο εύκολα. Βγάζουμε την μούς από το ψυγείο, προσθέτουμε την κουβερτούρα, ανακατεύουμε να πάει παντού και την ρίχουμε μέσα στο μπολ με το μπισκουί. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε ψυγείο ιδανικά για ένα βράδυ. Όταν ξεφορμάρουμε φροντίζουμε να έχει παγώσει καλά για να σταθεί αλλά και το μπισκουί περιμετρικά να είναι στο ίδιο ύψος με την μους. Για παράδειγμα εμένα η μους ήταν πιο κάτω από ότι ήταν τα μπισκουί γύρω, γύρω οπότε όταν ήρθε η ώρα να ξεφορμάρω, έκοψα ότι εξείχε περιμέτρικά με ένα μαχαιράκι και ήρθανε στο ίδιο επίπεδο μους και μπισκουί.
 Μπορεί να φαίνονται πολλά αλλά είναι εύκολο γλυκό. Ίσως η δυσκολία είναι λίγο στο μπισκουί να μην σου σπάσει όταν το κάνεις ρολό αλλά αν το κάνεις όσο είναι ακόμα ζεστό δεν θα έχεις πρόβλημα. Αποφσιστικότητα θέλει και γρήγορες κινήσεις. Ελπίζω να το δοκιμάσεις και να το απολαύσεις!

Charlotte Royale

*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + six =