Ένα ακόμα καλοκαίρι τα μαζεύει και μας αφήνει σιγά, σιγά για να έρθει στη θέση του το φθινόπωρο. Ένα φθινόπωρο που έχει και αυτό τη γλύκα του και πιο συγκεκριμένα μια γλύκα που αφήνει μόνο το σύκο. Από μικρή έτρωγα τα συκά κατευθείαν από το δέντρο, φέτος όμως μου φέρανε τόσα πολλά από την Εύβοια και συγκεκριμένα από την πανέμορφη Κύμη, η οποία φημίζεται για τα γευστικότατα σύκα της, που σκέφτηκα να τα κάνω γλυκό. Έτσι για πρώτη φορά έφτιαξα Muffins με Σύκο και η αλήθεια είναι ότι βγήκαν πάρα πολύ νόστιμα οπότε θέλησα να τα μοιραστώ μαζί σου.  Τα συγκεκριμένα Muffins με Σύκο είναι πολύ ελαφριά και ζουμερά μιας και το σύκο βρίσκεται μέσα στο muffin. Δεν θα μπορούσα όμως να σταματήσω εκεί και να μην προσθέσω κάτι έξτρα για γεύση αλλά και για εμφάνιση. Η κρέμα τυριού από πάνω πέρα από δροσιστική έρχεται σε τέλεια ισοροπία με τη σάλτσα σύκου η οποία τονίζει ακόμα περισσότερο τη χαρακτηριστική γεύση του σύκου. Αν είσαι λάτρης λοιπόν του σύκου οφείλεις στον εαυτό σου να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή έστω και μια φορά.
ΥΛΙΚΑ (για 15 muffins)
3 αυγά
150 γρ. καστανή ζάχαρη
300 γρ. φρέσκα σύκα
150 ml ηλιέλαιο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. γιαούρτι 2%
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ. εσάνς βανίλιας
30 ml λικέρ πορτοκάλι ή χυμό πορτοκαλιού
Για τη σάλτσα σύκου
400 γρ. σύκα
3 1/2 κ.σ. λεμόνι
45 γρ. καστανή ζάχαρη
Για τη κρέμα τυριού
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
200 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Στο μίξερ με το φτερό χτυπάμε τα αυγά για 3 λεπτά στη μεγάλη ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το λικέρ ‘η χυμό πορτοκαλιού και την εσάνς βανίλιας. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
 Κατόπιν ρίχνουμε το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν και τη σόδα. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι εναλλάξ με το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μαζί. Εφόσον είναι έτοιμο το μείγμα σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα σύκα εφόσον τα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε κομμάτια.
 Είτε σεμιζάρουμε τα φορμάκια μας, είτε χρησιμοποιήσουμε χάρτινες θηκούλες, γεμίζουμε τα 3/4 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′.
 Για τη κρέμα τυριού μπορείς να δείς εδώ την εκτέλεση.
 Για τη σάλτσα σύκου θα χρειαστούμε ένα κατσαρολάκι και θα βάλουμε μέσα σε αυτό τα καθαρισμένα σύκα με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και αφού πάρουν μία βράση θα προσθέσουμε το χυμό από το λεμόνι και αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Δεν περνάμε απο σίτα, ούτε χρησιμοποιηούμε μπλέντερ χειρός καθώς δεν θέλουμε να χάσουμε ένα βασικό στοιχείο του σύκου που είναι τα σποράκια του.
 Απολαμβάνουμε όπως επιθυμούμε και εφόσον έχουν όλα κρυώσει. Τα διατηρούμε στο ψυγείο έως και για μία εβδομάδα.
Σου εύχομαι έναν γλυκό και όμορφο Σεπτέμβρη!
*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − eight =