Αυτό το γλυκό ήρθε με αφορμή τα γενέθλια του γιού μιας φίλης μου, όπου ανέλαβα, με χαρά, την πρώτη γενέθλια τούρτα του. Είναι ένα κέικ που κρύβει εκπλήξεις. Eίναι το απόλυτο κέικ που μπορεί να κερδίσει μικρούς αλλά και μεγάλους. Είναι το oreo cake, έτσι όπως εγώ το φαντάστηκα.
 Στην περίπτωση των γενεθλίων, το oreo cake ντύθηκε με βουτυρόκρεμα. Έχω όμως ένα θέμα όταν ασχολούμαι με βουτυρόκρεμα. Είναι τέλεια για να ντύσεις τούρτες και cupcakes και μ’ αρέσει να παίζω μαζί της αλλά ας το παραδεχτούμε είναι υπερβολικά γλυκιά. Σου στερεί, θέλοντας και μη, την πραγματική γεύση του γλυκού από κάτω. Στα cupcakes πάει και έρχεται μιας και είναι σχετικά μικρή η ποσότητα της βουτυρόκρεμας. Στις τούρτες όμως μιλάμε για ποσότητα. Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν πως ότι ντύνεις με βουτυρόκρεμα ή ζαχαρόπαστα πρέπει και μέσα να υπάρχει βουτυρόκρεμα.

 Ένα δίκιο το έχουν και συμφωνώ γιατί και μένει σταθερή η τούρτα και δεν βγάζει υγρασία όπως μπορεί να συμβεί με άλλες κρέμες που περιέχουν γάλα για παράδειγμα. Όμως εγώ, ξέρεις, δεν μπορώ να κάτσω ήσυχη. Θέλω πάντα να δοκιμάζω και άλλα πράγματα που ενδεχομένως να μην μου βγούν αλλά αν δεν πάθεις πώς θα μάθεις? Έτσι λοιπόν το ρίσκο μου το πήρα και μου βγήκε! Παρόλα αυτά εδώ δεν θα σε μπλέξω με βουτυρόκρεμες. Μιας και έκανα δοκιμές για τις γεύσεις, στο τέλος το έστησα και το φωτογράφισα για να σου δείξω την απλή εκδοχή αυτού του κέικ.
 Σε αυτό το oreo cake λοιπόν μπήκαν 2 γεύσεις, τις οποίες πρότεινε η φιλενάδα μου. Oreo, όπως έχουμε ήδη καταλάβει και μπανάνα. Σαφώς χατίρι δεν θα της χάλαγα και αφού έκανα την έρευνα μου και τις δοκιμές μου, κατέληξα στην πολυαγαπημένη μου κρέμα ζαχαροπλαστικής με τριμμένο oreo και μία κρέμα μπανάνας, απλή αλλά νοστιμότατη. Α! Και κομματάκια μπισκότου ανάμεσα στις κρέμες. Ε, πες μου τώρα ποιό παιδί, ειδικά, μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την ιδέα και μόνο!

ΥΛΙΚΑ
(για το κέικ για ένα ταψάκι 20-23 cm)
230 γρ. βούτυρο αγελάδος
230 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. κακάο
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
(για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής oreo, για μια με δύο στρώσεις)
500 ml γάλα πλήρες
100 γρ. ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουερ
1-2 βανίλιες (κάψουλες)
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 συσκευασία oreo μπισκότα
(για τη κρέμα μπανάνας, για μια στρώση)
200 γρ. μπανανά
30 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.γλ. ζελατίνη σε σκόνη
200 ml κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Ξεκινάμε με τη κρέμα ζαχαροπλαστικής oreo. Τα βήματα που ακολουθούμε είναι όπως εδώ. Στο τέλος απλά προσθέτουμε μαζί με τις βανίλιες και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Όταν θα έχει χλιαρύνει η κρέμα τότε προσθέτουμε το 1/3 από τα μπισκότα oreo εφόσον τα έχουμε τρίψει σε σκόνη στο μπλέντερ και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Καλύπτουμε και πάλι με μεμβράνη να εφάπτεται και βάζουμε ψυγείο να παγώσει.
 Για τη κρέμα μπανανάς, ξεκινάμε με τη κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε στο μίξερ με σύρμα μέχρι να γίνει παχύρευστη στη μορφή γιαουρτιού και τη βάζουμε ψυγείο. Στη συνέχεια βάζουμε τις μπανάνες κομμένες, με τη ζάχαρη και το χυμό λεμόνι στο μίξερ. Χτυπάμε, σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό μέχρι να γίνει ένας πουρές. Παράλληλα βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολάκι (κατά προτίμηση μεταλικό ή γυάλινο, ΟΧΙ πλαστικό) με 3-4 κ.σ. νερό και το αφήνουμε για 3 λεπτά. Κατόπιν βάζουμε το μπολάκι πάνω από ένα μπρίκι με νερό να βράζει και το αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει. Αφού η ζελατίνη έχει λιώσει καλά την ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μπανανάς, χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ. Τέλος, βγάζουμε από το ψυγείο την χτυπημένη κρέμα γάλακτος και την ρίχνουμε μέσα στο μίξερ, σταδιακά, με μία μαρίζ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τοποθετούμε ψύγειο.

 Για το κέικ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα. Στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα, ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας. Τέλος σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε, κοσκινισμένα, το αλεύρι, το κακαό και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε για λίγο ακόμα ανεβάζοντας, σταδιακά, τη ταχύτητα του μίξερ μέχρι να πάρει το περισσότερο αλεύρι. Σταματάμε το μίξερ και με τη μαρίζ καθαρίζουμε τα τοιχώματα και ανακατεύουμε απαλά ούτως ώστε να έχουμε ένα ομοιογένες μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή ένα σεμιζαρισμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Τσεκάρουμε το κέικ αν έχει ψηθεί και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε σε μία σχάρα.
ΣΤΗΣΙΜΟ OREO CAKE
 Κόβουμε οριζόντια, στα 2, το κέικ και αφήνουμε στην άκρη το επάνω μέρος. Γεμίζουμε με τη κρέμα μπανάνας, το κάτω μέρος, να πάει παντού. Μετά από πάνω σπάμε με τα χέρια τα υπόλοιπα μπισκότα oreo (κρατάμε αν θέλουμε μερικά για ντεκόρ) και από πάνω βάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής oreo και τέλος καλύπτουμε με το επάνω μέρος του κέικ. Βάζουμε ψυγείο. Τώρα αν θες καλύπτεις γύρω γύρω με την υπόλοιπη κρέμα ζαχαροπλαστικής (αν σου έχει μείνει) ή με σάλτσα σοκολάτας ή με γκανάζ σοκολάτας ή το απολαμβάνεις και έτσι αν προτιμάς. Εδώ εγώ έκοψα το κέικ με ένα τσέρκι των 8 cm σε πιο μικρά κομμάτια, αφού το είχα στήσει πρώτα και έριξα λίγη σάλτσα σοκολάτας που μου είχε μείνει στο ψυγείο και στόλισα με μερικά μπισκότα. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, άστο στο ψυγείο για ένα βράδυ, ιδανικά, τυλιγμένο με μεμβράνη. Το κέικ θα τραβήξει υγρασία από τις κρέμες και θα είναι ακόμα πιο ζουμερό!

*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − two =