Είναι τελικά τόσο απλό να δημιουργήσεις κάτι από το μηδέν και παράλληλα να μην χρειαστεί να πετάξεις και τίποτα. Σου έχει περισσέψει για παράδειγμα κέικ? Κάντο cake pops πολύ γρήγορα και εύκολα. Σου έχει περισσέψει σάλτσα σοκολάτας? Χμμμ… λίγο δύσκολο να περισσέψει η σοκολάτα συγκεκριμένα, το ξέρω, αλλά να που συμβαίνει! Φτιάξε ένα κέικ καλή ώρα και ρίξε την από πάνω, ή φτιάξε cupcakes και χρησιμοποίησε την ώς γέμιση, ή ακόμα πιο εύκολα κόψε μερικά φρουτάκια, ρίξε από πάνω τη σάλτσα σοκολάτας και μερικούς ξηρούς καρπούς. Σου έχει περισσέψει κάποια κρέμα? Μεταξύ μας τη τρώς και έτσι με το κουτάλι, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις το παραμικρό!

 Όμως δεν είμαι εδώ για να σε συμβουλέψω πώς να φάς τη κρέμα αλλά να σε παρακινήσω να την κάνεις κάτι και γιατί όχι να δημιουργήσεις ένα γλυκό από το μηδέν και να έχεις να το λές και με καμάρι. Τίποτα δεν πετιέται και όλα μπορούν να αξιοποιηθούν. Έτσι και εγώ λοιπόν αφού μου περίσσεψαν κάποια πράγματα από μία άλλη συνταγή που δοκίμαζα και καθώς δεν θέλω να πετάω τίποτα, σκέφτηκα να τα συνδυάσω με ένα κεκάκι, που είναι απλό μεν, νοστιμότατο και μυρωδάτο δε! Έκοψα και μερικά φρουτάκια, κάποια τα έβαλα μέσα στη κρέμα, κάποια απλά τα στόλισα από πάνω και βγήκε ένα τόσο όμορφο και γευστικό αποτέλεσμα, που πολύ σύντομα θα γίνει “τούρτα” γενεθλίων μιάς και η μαμά μου το λάτρεψε και εκεί επιθυμεί να σβήσει τα κεράκια της!

 Οπότε καταλαβαίνεις ότι από το πουθενά μπορείς να καταληξείς και σε γλυκό γενεθλιών και σε κάποιο κέρασμα στη δουλειά και σε κάποιο παιδικό πάρτυ στο σχολείο και ότι άλλο θελήσεις, έτσι απλά και εύκολα με ότι υλικά έχεις στο σπίτι σου και με ότι σου έχει μείνει και δεν θές να πετάξεις. Εδώ εγώ θα σου δώσω ένα παράδειγμα με αυτά που μου έμειναν και όσο για τα φρούτα αυτό πάει ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις του καθένα.

 

ΥΛΙΚΑ
(για το κέικ κανέλας)
230 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
4 αυγά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες (κάψουλες)
1 κ.γλ. κανέλα σκόνη
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη

 

(για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής)
800 ml γάλα πλήρες
3 κρόκοι αυγών
160 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
64 γρ. κορν φλάουερ
2 βανίλιες (κάψουλες)
(για τη σάλτσα σοκολάτας)
300 ml γάλα πλήρες
150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
50 γρ. κακάο
30 γρ. κορν φλάουερ
1/2 κ.σ. μέλι
1 βανίλια (κάψουλα)
50 γρ. βούτυρο αγελάδος

 

Φρούτα της επιλογής σου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ας αρχίσουμε με τη κρέμα και τη σάλτσα για να μπούν ψυγείο και να έχουν χρόνο να κρυώσουν. Για τη κρέμα λοιπόν βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα 2/3 από το γάλα μας και τη μισή ποσότητα από τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά και χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου γιατί η ζάχαρη κάθεται στον πάτο της κατσαρόλας και προστατεύει το γάλα από το να καεί. Το αφήνουμε λοιπόν μέχρι να πάρει μια βράση, στο μεταξύ σε ένα μπόλ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν λίγο και σε ένα άλλο μπόλ το υπόλοιπο γάλα και το κορν φλάουερ μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια αυτά τα δύο μείγματα τα ενώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά. Όταν το γάλα με τη ζάχαρη στη κατσαρόλα πάρει μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά (χωρίς να κλείσουμε το μάτι) και με μια κουτάλα ρίχνουμε από το καυτό γάλα στο μπόλ με το κρύο γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε γρήγορα και καλά για να μην μας ψηθούν τα αυγά. Συνεχίζουμε για 4 κουταλιές ακομά και μετά ρίχνουμε το μείγμα του μπόλ πίσω στη κατσαρόλα, τη ξαναβάζουμε στη φωτιά (μέτρια προς χαμηλή) και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει. Όταν αρχίσει να δένει κατεβάζουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε με ένα κουταλάκι για να δούμε αν νιώθουμε το κορν φλάουερ, αν το νιώθουμε ξαναβάζουμε στη φωτιά για 10 δευτερόλεπτα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά. Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε τη κρέμα μας σε ένα σκεύος (κατά προτίμηση όχι πλαστικό), καλύπτουμε πάντα με μεμβράνη για να μην πίασει πέτσα η επιφάνεια και αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να χλιαρύνει και μετά βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Πρίν τη χρησιμοποιήσουμε, με ένα σύρμα την ανακατεύουμε καλά για να αφρατέψει λίγο.

Για τη σάλτσα, βάζουμε τα 2/3 από το γάλα στη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύουμε καλά πάνω σε μέτρια φωτιά προς χαμηλή. Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το κορν φλάουερ με το υπόλοιπο γάλα μέχρι να διαλυθεί. Όταν το μείγμα στη κατσαρόλα πάρει μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια κουτάλα προσθέτουμε 2 με 3 κουταλιές για να πιάσει θερμοκρασία το γάλα στο μπόλ. (Εδώ δεν κινδυνεύουν να ψηθούν τα αυγά μιάς και δεν έχουμε αυγά αλλά κινδυνεύει να κάτσει το κορν φλάουερ στον πάτο της κατσαρόλας επειδή  βρίσκεται σε κρύο γάλα και το σοκάρουμε βάζοντας το κατευθείαν στο καυτό μείγμα.) Οπότε συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο μπολ με τις κουταλιές από τη κατσαρόλα και στη συνέχεια το ρίχνουμε πίσω στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δέσει. Όταν αρχίσει να δένει αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε όπως κάναμε με τη κρέμα μας παραπάνω. Προσθέτουμε το μέλι, τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μαζί. Το ρίχνουμε σε ένα σκεύος (κατά προτίμηση όχι πλαστικό) και το καλύπτουμε και αυτό με μεμβράνη, το φυλάμε και το χρησιμοποιούμε όπως και τη κρέμα.

Για το κέικ, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς στον αέρα. Έχουμε βγάλει όλα τα υλικά από το ψυγείο και έχουμε κοσκινίσει όλα τα στερεά μας (εκτός από τις βανίλιες). Στο μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο με τις ζάχαρες και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να αφρατέψει. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά μας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να τα απορροφήσει όλα και να έχουν όλα ομογενοποιήθει μεταξύ τους. Προσοχη, θυμίζω να μην το παρακάνουμε με το χτύπημα και χάσουμε όλο τον αέρα που έχουμε δημιουργήσει. Σε ένα τσέρκι ή σε μια φόρμα (αντικολλητική αλλιώς σεμιζαρισμένη) ρίχνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε στη τρίτη σκάλα για 35‘ με 45‘, ανάλογα το φούρνο. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά για να το ξεφορμάρουμε.

 Τώρα για τη συναρμολόγηση, ή που κόβεις σε 2 μέρη το κέικ σου και το γεμίζεις μέσα με τη κρέμα,τη σάλτσα και τα φρουτάκια της επιλογής σου ή που παίρνεις ένα μικρότερο τσέρκι και κόβεις σε ατομικές μερίδες το κείκ σου και κάνεις με μία συνταγή όσες παραλλάγες θέλεις όπως έκανα εγώ (χρησιμοποίησα δαμάσκηνο στο ένα, νεκταρίνι στο άλλο και σταφύλι σε αυτό με τη σάλτσα σοκολάτας, για ντεκόρ). Πιο διασκεδαστική η δεύτερη επιλόγη και πιο παιχνιδιάρικη σίγουρα!

 Μην φοβάσαι τις κρέμες γίνονται γρήγορα και αν δεν βιαστείς και δεν πάς τη φωτιά στο maximum, δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα. Γενικά είναι ένα γλυκό που αν δεν έχεις χρόνο μπορείς να το κάνεις σε δόσεις και μία μέρα να κάτσεις να το συναρμολογήσεις και να παίξεις! Βάλε μουσικούλα και διασκέδασε το! Άντε, ακόμα να σε ψήσω?

*CREATE-BAKE-TASTE*

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven − five =