Με αφορμή αυτές τις μέρες, τις γιορτινές, που όλοι δεχόμαστε επισκέψεις και όλο και κάτι προσφέρουμε, σκέφτηκα να σου δώσω μερικές από τις συνταγές που έφτιαξα το περασμένο Σάββατο που είχα καλεσμένους στο σπίτι. Ένα μενού που αποτελείται από απλά τσιμπολογήματα ιδανικά για έναν μπουφέ ή για συνοδευτικά σε ένα τραπέζι.
 Το μενού λοιπόν περιείχε 2 σαλάτες με ξινόμηλο, ρόδι και μια δικιά μου σως. Πίτσα με σπιτική ζυμή. Πιτάκια κουρού με χειροποίητη ζύμη. Κεφτεδάκια στον φούρνο. Πατάτες σαν τηγανιτές και 1 σάλτσα γιαουρτιού. Στο μενού προστέθηκαν έξτρα μία τάρτα που μου έφεραν και μία κιμαδόπιτα. Για εφτά άτομα που ήμασταν εμείς μας έμεινε και φαγητό για την επόμενη μέρα.
 Όλα αυτά λοιπόν τα μοίρασα σε 2 μέρες για τα κάνω με ευχαρίστηση και όχι με πίεση. Γενικά ότι μπορείς να κάνεις από τις προηγούμενες μέρες να το κάνεις για να εξοικονομείς χρόνο. Τη μία μέρα λοιπόν έφτιαξα τη σάλτσα γιαουρτιού και την έβαλα ψυγείο. Έκανα προετοιμασία για τις σαλάτες φτιάχνοντας την σως και καθαρίζοντας το ρόδι. Έφτιαξα επίσης τα πιτάκια με ζύμη κουρού, προετοίμασα και τον κιμά για τα κεφτεδάκια και τον έβαλα ψυγείο. Την επόμενη μέρα έπλασα και έψησα τα κεφτεδάκια, έψησα τις πατάτες και την πίτσα. Για το τέλος άφησα τις σαλάτες για να είναι φρέσκες και τραγανές.

 

ΥΛΙΚΑ
  1. ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΚΟΥΡΟΥ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΗ ΤΥΡΙΟΥ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
500 γρ. αλεύρι ολικής (ή και το κλασικό για όλες τις χρήσεις, εγώ έκανα και από τα 2)
205 γρ. γιαούρτι
176 γρ. ηλιέλαιο
58 γρ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 1/2 κ.γλ. μπεικιν πάουντερ
1/2 κ.σ. ξίδι λευκό
1 κρόκος με 2 κ.σ. γάλα για άλειμμα
σουσάμι ή ηλιόσποροι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
2 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
3-4 πιπεριές φλωρίνης
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλ. τρίμματα από μαλακό τυρί Άνδρου (ή φέτα)
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 κ.γλ. κουρκουμά
2 κ.σ. γεμάτες τριμμένη φρυγανιά
αλάτι
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε απο τη φωτιά. Πασπαλίζουμε τον κουρκουμά, το τυρί, τα χτυπημένα αυγά και τη τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να σφίξει.
Συνεχίζουμε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπεικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το ξίδι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ζυμάρι. Ανοίγουμε το ζυμάρι με έναν πλάστη και κόβουμε όπως επιθυμούμε για να φτιάξουμε τα πιτάκια μας. Γεμίζουμε με τη γέμιση μας και κλείνουμε το πιτάκι με λίγο νερό στις άκρες για να κολήσσει. Αν θέλουμε πιέζουμε και ελαφρά με ένα πιρούνι τις άκρες για να κάνουν και ένα όμορφο σχέδιο. Αλείφουμε με το μείγμα κρόκου – γάλακτος και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι ή ηλιόσπορο.

 

ΥΛΙΚΑ
2. ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό – μοσχάρι)
4 αυγά
4 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο
2 κ.γλ. κύμινο
4 κ.σ. ούζο
πιπέρι
2 κ.σ. αλάτι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
150-180 γρ. τριμμένη φρυγανιά
2 κ.σ. ξίδι λευκό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τον κιμά με όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα. Αν είναι στεγνό προσθέτουμε λίγο ακόμα ούζο. Αν είναι νερουλό προσθέτουμε και άλλη τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε ψυγείο. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Πλάθουμε σε μπαλάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά.

 

ΥΛΙΚΑ
3. ΓΙΑ ΤΗ ΠΙΤΣΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. χλιαρό γάλα
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. ξίδι λευκό
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. θυμάρι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
σάλτσα ντομάτας
τυρί
γαλοπούλα
πιπεριές
μανιτάρια κ.λ.π
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν σε μπάλα. Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί και με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Απλώνουμε τα υλικά της επιλογής μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους για 30 λεπτά.

 

ΥΛΙΚΑ
 4. ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΟΥΡΤΙΟΥ
400 γρ. γιαούρτι πλήρες
4 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πρέζες σκόνη σκόρδου
2 πρέζες αλάτι
πιπέρι
1/2 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακτεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τοποθετούμε ψυγείο πρίν το σερβίρουμε.

 

ΥΛΙΚΑ
5. ΣΩΣ ΣΑΛΑΤΑΣ
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
1 1/2 κ.σ. βαλσάμικο
1 1/2 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
(Σαν βάση στη μία σαλάτα χρησιμοποίησα μαρούλι και στην άλλη λάχανο με καρότο και πρόσθεσα και στις 2 ξινόμηλο και ρόδι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Αν τα βάλεις και στο μπλέντερ ακόμα καλύτερα για να έχεις μία απαλή σως χωρίς κομματάκια από τη μαρμελάδα. Οι ποσότητες που σου δίνω εδώ είναι στο περίπου. Δοκιμάζοντας θα σου βγεί η επιθυμητή γεύση.

 

ΥΛΙΚΑ
6. ΓΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ
1 κιλό baby πατάτες
αλάτι
ρίγανη
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πάρα πολύ καλά τις πατάτες χωρίς να αφαιρέσουμε την φλούδα. Κόβουμε σε φέτες και τις απλώνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ρίχνουμε ελαιόλαδο να πάει παντού και πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 με 30 λεπτά. Αν χρειαστεί ενδιάμεσα τις ανακατεύουμε λίγο για να έχουν ομοιόμορφο ψήσιμο.
Καλή μας όρεξη και να περάσουμε όλοι όμορφες γιορτές με τους αγαπημένους μας!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΦΘΟΝΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ!!!
*CREATE-BAKE-TASTE*

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ