Νομίζω το έχω αναφέρει ξανά το πόσο μου αρέσει η καραμέλα, για τη καρύδα όμως δεν έχω μιλήσει. Με την καρύδα είμαι λίγο περίεργη, δεν μ’ αρέσει πάντα και παντού. Την χρησιμοποιώ με μέτρο και γενικά δεν θέλω να αλοιώνω τη γεύση της με πολύ ζάχαρη ‘η σιρόπι. Δοκίμασα λοιπόν να τη συνδυάσω με καραμέλα, χειροποίητη φυσικά. Δεν περίμενα αυτά τα δύο υλικά να δέσουν τόσο άψογα καθώς δεν είχα δοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε η τρούφα καρύδας με καραμέλα.

 Η ιδέα ήρθε από μία αμερικάνικη συνταγή όπου χρησιμοποιούσαν τις γνωστές καραμέλες βουτύρου αντί για χειροποίητη καραμέλα. Κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση να δοκιμάσω καθώς δεν ταιριάζει καθόλου με τις γεύσεις μου αλλά και τη νοοτροπία που ακολουθώ στη ζαχαροπλαστική. Έτσι λοιπόν έφτιαξα τη δικιά μου καραμέλα, πρόσθεσα και λίγα φουντούκια σπασμένα γιατί τα αγαπώ και ταιριάζουν παντού, κατά τη γνώμη μου και τέλος βούτηξα τις τρουφίτσες μου σε λιωμένη κουβερτούρα ίσα, ίσα για μια μικρή δόση σοκολάτας.

 Η συνταγή είνα πανεύκολη και γρήγορη, χρειάζεται μόνο λίγη περισσότερη προσοχή στην παρασκεύη της καραμέλας. Αξίζει να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι την καρύδα και τα φουντούκια τα προμηθεύτηκα απ΄τον ΚΑΡΠΟ του Χωραϊτη (https://karpos.gr/) και ο μόνος λόγος που το αναφέρω είναι γιατί έμεινα τρομερά ευχαριστημένη από την ποιότητα των προϊόντων του, από την εξυπηρέτηση και φυσικά από τις τιμές. Προμηθεύσου και εσύ τα απαραίτητα λοιπόν και ξεκίνα για το πιο γρήγορο και νόστιμο τρουφάκι που, ακόμα και αν δεν είσαι υποστηρικτής της καρύδας, πιστεύω ότι θα λατρέψεις.
ΥΛΙΚΑ (για 18 – 20 τεμάχια)
Για τη καραμέλα:
90 γρ. ζάχαρη
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
60 γρ. γλυκόζη
38 γρ. βούτυρο
120 γρ. καρύδα τριμμένη
60 γρ. φουντούκια ωμά και σπασμένα
100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε σταδιακά την ζάχαρη. Όταν αρχίζει να παίρνει σκούρο χρώμα η ζάχαρη τότε ρίχνουμε και την υπόλοιπη. Η ποσότητα που ρίχνουμε κάθε φόρα καλό είναι να μην ξεπερνάει τα 30 γρ. την φορά. Δεν ανακατεύουμε και δεν πειράζουμε καθόλου την ζάχαρη μέσα στη κατσαρόλα για να μην σχηματιστούν κρύσταλλοι.

 Εφόσον έχουμε ρίξει όλη την ζάχαρη και έχει πάρει ένα σκούρο χρώμα, χαμηλώνουμε λίγο ακόμα την φωτιά και ρίχνουμε με προσοχή την ζεστή κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη. Σίγουρα θα φουσκώσει με το που ρίξουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στην καραμελωμένη ζάχαρη για αυτό αρχικά η αντικολλητική κατσαρόλα που θα καραμελώσουμε τη ζάχαρη πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ΄ αυτή που θα ζεστάνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη. Επίσης, αν δούμε ότι με το που ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος πάει να ξεχειλίσει, αποσύρουμε για λίγο από την φωτιά να κατέβει και μετά κατεύθειαν ξανά πίσω στην φωτιά.

 Αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε με μπλέντερ χειρός ή με ένα σύρμα χωρίς όμως να δημιουργήσουμε αέρα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορούμε να την πιάσουμε και ρίχνουμε την τριμμένη καρύδα και τα σπασμένα φουντούκια. Με μια μαρίζ ανακατεύουμε καλά και μετά ξεκινάμε να πλάθουμε τα τρουφάκια μας. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε ψυγείο να παγώσουν.

 Τέλος, αφού παγώσουν βουτάμε λίγο τη κάτω μεριά σε λιωμένη κουβερτούρα της επιλογής μας και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο από πάνω. Ξαναβάζουμε ψυγείο ίσα για να παγώσει η σοκολάτα και σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγο χοντρό αλάτι από πάνω. Διατηρούνται στο ψυγείο για αρκετό διάστημα, ιδανικά σε ένα ταπεράκι αεροστεγώς κλεισμένα.

*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × one =