Αν και δεν ήμουν ποτέ φανατική της μαρέγκας, η αλήθεια είναι ότι ξετρελάθηκα με αυτό το γλυκό! Η όλη ιδέα μου ήρθε μια μέρα που διάβαζα ένα άρθρο για τη μαρέγκα και συνειδητοποίησα ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ στο σπίτι. Έτσι, λοιπόν αποφάσισα να τη φτιάξω ναι μεν αλλά να παίξω και λίγο. Φρουτάκι, για συνοδεία, θα έβαζα σίγουρα και  συγκεκριμένα κόκκινο φρουτάκι. Μου έλειπε μια κρέμα αλλά ήθελα να αποφύγω τα λιπαρά και τα επιπλέον αυγά. Οπότε ήρθε και κούμπωσε με πολλή αγάπη η πιο εύκολη μους σοκολάτας. Όλα αυτά μαζί έδεσαν απόλυτα και σε γεύση αλλά και σε εμφάνιση και μου έδωσαν τη σημερινή συνταγή που ανυπομονούσα να μοιραστώ, Μαρέγκα με Μους Σοκολάτας και Σάλτσα Κόκκινων Φρούτων.

 Η μαρέγκα γενικά είναι ιδιαίτερη και έχει μια διαδικασία για να σου πετύχει. Δεν είναι μόνο να ακολουθήσεις πιστά την οποιαδήποτε συνταγή αλλά να έχεις και κάποια αντίληψη. Οπότε, κατα τη γνώμη μου, όταν μπείς στη διαδικασία να φτιάξεις μαρέγκα να φροντίσεις να είσαι πάνω απ’ το μίξερ και να είσαι συγκεντρωμένος. Όσο για το ψήσιμο, θες έναν καλό φούρνο που να τον ξέρεις και να τον εμπιστεύεσαι και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Το αποτέλεσμα επίσης δεν είναι ξεκάθαρο για κάποιους και δεν ξέρουν ακριβώς πως πρέπει να τρώγεται. Η μαρέγκα όμως είναι μία.  Τραγανή απ’ έξω και μαστιχωτή από μέσα. Εξωτερικά πρέπει να είναι λευκή, γυαλιστερή και ιδανικά χωρίς ραγίσματα. Για αυτό και δεν ανοίγουμε καθόλου το φούρνο κατα τη διάρκεια του ψησίματος.

Μαρέγκα με Μους Σοκολάτας και Σάλτσα Κόκκινων Φρούτων

 Για τη σάλτσα των φρούτων δεν θα πώ πολλά μιας και σαν παρασκευή είναι απλή και σαν γεύση εξαιρετική. Θα σταθώ λίγο παραπάνω στη μους σοκολάτας. Εκτός του ότι είναι ότι πιο εύκολο έχω φτιάξει ποτέ είναι και πεντανόστιμη η άτιμη. Δεν έχει καθόλου αυγά, λιπαρά και κρέμες γάλακτος. Το λιπαρό στοιχείο για μια πλούσια υφή το δίνει το αβοκάντο, η μπανάνα δίνει μια έξτρα πινελιά στη γεύση αλλά και στην σύσταση, το μέλι δίνει γλύκα τόση όση, το κακάο είναι το απαραίτητο συστατικό για να πάρουμε την σοκολατένια γεύση και η κρέμα καρύδας βοηθάει στο να τα δέσει όλα μαζί και να αφρατέψει. Τι άλλο να ζητήσει κανείς δηλαδή? Επίσης αυτή η μους είναι μία συνταγή για να την απολαύσεις και μόνη της αλλά και για να τη χρησιμοποιήσεις και σε άλλα γλυκά όπως τούρτες. Στο τονίζω αυτό γιατί αν βαρεθείς να ασχοληθείς με τη μαρέγκα, κάνε τουλάχιστον τη μους σοκολάτας και δεν θα το μετανιώσεις. 
ΥΛΙΚΑ
Για τη μαρέγκα
130 γρ. ασπράδια αυγών
1 πρέζα αλάτι
250 γρ. ψιλή ζάχαρη λευκή
2 κ. γλ. κορν φλάουερ
1 κ. γλ. ξίδι από λευκό κρασί
1/4 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
 
Για τη μους σοκολάτας
2 ώριμα αβοκάντο
1 ώριμη μπανάνα
70 γρ. κακάο
225 γρ. μέλι
135 γρ. κρέμα καρύδας (όχι γάλα καρύδας)
1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
 
Για τη σάλτσα κόκκινων φρούτων
260 γρ. κόκκινα φρούτα (φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλα)
50 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κ. σ. χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 120 βαθμούς στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια μας, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματιού, μαζί με το αλάτι. Ξεκινάμε το χτύπημα με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να αφρίζει και στην συνέχεια ανεβάζουμε την ταχύτητα και το αφήνουμε να χτυπηθεί μέχρι να έχουμε αφράτη μαρέγκα που να στέκεται. Μην το παρακάνεις με το χτύπημα γιατί υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσει κοκκώδη υφή. Αρκεί όταν σταματήσεις το μίξερ να τσεκάρεις με το σύρμα να σχηματίζονται κορυφές που στέκονται και δεν πέφτουν.

 Εφόσον έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το 1/3 της ζάχαρης και συνεχίζουμε το χτύπημα, σε υψηλή ταχύτητα για 3 λεπτά. Κατόπιν, συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σταδιακά και την υπόλοιπη ζάχαρη με ένα κουτάλι της σούπας. Αφήνουμε να χτυπηθεί στην υψηλή ταχήτυτα για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, γυαλιστερή μαρέγκα. Τέλος, ρίχνουμε το κορν φλάουερ, το ξίδι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα να πάνε παντού. 

 Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και στις άκρες βάζουμε λίγο από τη μαρέγκα για να κολλήσει και να μην μας σηκωθεί το χαρτί κατα την διάρκεια του ψησίματος. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε τη μαρέγκα μας στο ταψί χωρίς να πιέζουμε το κουτάλι. Με απαλές κινήσεις στρώνουμε τη μαρέγκα σε κύκλο με διάμετρο 9 – 10 εκατοστά, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Τοποθετούμε στην τρίτη σκάλα και ψήνουμε στους 120 βαθμούς για 25 λεπτά. Μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά. Εφόσον περάσουν και τα τελευταία λεπτά, κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες μέσα με κλειστή την πόρτα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Εμένα μου πήρε σύνολο να κρυώσουν οι μαρέγκες 4 ώρες μέσα στον κλειστό φούρνο και άλλη 1 ώρα περίπου που τις είχα έξω μέχρι να αρχίσω να στήνω το γλυκό. Αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και ο καιρός, οπότε μην βιαστείς, άφησε τες να κρυώσουν καλά και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει για όλη αυτή την αναμονή.

 Όσο λοιπόν ψήνονται οι μαρέγκες μπορούμε να φτιάξουμε τη μους και τη σάλτσα και να τα έχουμε ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να στήσουμε το γλυκό μας. Ξεκινάμε με την σάλτσα που θέλουμε να έχει χρόνο να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα κόκκινα φρούτα μας σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα ζουμιά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε την άχνη και τον χυμό λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε εντελώς τα φρούτα. Τέλος, περνάμε από σίτα τον πολτό των κόκκινων φρούτων έτσι ώστε να έχουμε μια λεία υφή στη σάλτσα μας χωρίς σποράκια. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, την βάζουμε ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς.
 Για τη μους σοκολάτας θέλουμε μόνο ένα καλό μπλέντερ. Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκεί και αφήνουμε να ανακατευτεί πάρα πολύ καλά. Αν βλέπουμε ότι μας έχει κολλήσει λίγο στα τοιχώματα βοηθάμε με ένα κουταλάκι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Η υφή της μους και η γεύση της θα σε εκπλήξουν πολύ ευχάριστα αρκεί να έχεις αρκετά ώριμα αβοκάντο γιατί αλλιώς η υφή της δεν πρόκειται να γίνει ποτέ απαλή και λεία. Εφόσον τελειώσουμε και με αυτή την παρασκευή, βάζουμε ψυγείο.

 Για τη συναρμολόγηση το μόνο που έχω να σε συμβουλέψω είναι να το στήσεις λίγο πριν το σερβίρεις. Λόγω της υγρασίας της σάλτσας αλλά και της μους, η μαρέγκα θα μαλακώσει πολύ και δεν θα είναι τραγανή απ’ έξω. Παρόλα αυτά επειδή είχα στήσει κάποια για τη φωτογράφιση και προφανώς δεν μπορούσαν να φαγωθούν όλα εκείνη την ώρα, άφησα κάποια στημένα για να τα τσιμπολογήσουμε αργότερα. Σε πληροφορώ πως και πάλι ήταν νοστιμότατο. Η μαρέγκα εννοείται πως είχε μαλακώσει αλλά είχε γίνει σαν marshmallow και προσωπικά μου άρεσε πολύ και έτσι. Οφείλω να στο αναφέρω και αυτό και ας σου είπα παραπάνω πως πρέπει, κανονικά, να τρώγεται η μαρέγκα.
 Η μους μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 5 μέρες, η σάλτσα των φρούτων για 2 -3 μέρες, επίσης στο ψυγείο και οι μαρέγκες ψημένες διατηρούνται για 1 εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου, αεροστεγώς κλεισμένες.

*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ