Ένα από τα κατεξοχήν χειμωνιάτικα φρούτα, μοσχομυρωδάτο και με πολλά οφέλη, το μανταρίνι, έσκασε μύτη. Πέρα από τη νοστιμιά του, η συχνή κατανάλωση του προστατεύει τον οργανισμό από τα κοινά κρυολογήματα ενώ συμβάλλει σημαντικά στην πιθανότητα καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη και καρκίνου του ήπατος. Παρότι μικρά σε μέγεθος, διαθέτουν εντυπωσιακά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, σίδηρο, κάλιο, καροτίνη, φώσφορο, ασβέστιο και φολικό οξύ, ενώ περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες.

 Έτσι λοιπόν δεν έχασα την ευκαιρία να τα προμηθευτώ για να τα απολαύσω αλλά και γιατί όχι, να τα βάλω και σε ένα γλυκό και τι γλυκό! Κέικ με Μανταρίνι και Κόκκινα Φρούτα. Η ιδέα αρχικά ήταν μόνο με κόκκινα φρούτα τα οποία μου είχαν μείνει στην κατάψυξη και ήθελα να ξεφορτωθώ αλλά κάπου εκεί σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω και μανταρίνια. Και έτσι έκανα μια μίξη, κάτι που εσύ αν θες μπορείς και να μην κάνεις και να χρησιμοποιήσεις μόνο μανταρίνια ή μόνο κόκκινα φρούτα. Οι αναλογίες δεν αλλάζουν, οπότε κάνε αυτό που λαχταράς άφοβα. Οφείλω να σου ομολογήσω ότι κρύβει αρκετές εκπλήξεις και αυτή η συνταγή που νομίζω θα σ’ αρέσουν. Λέω όμως να μην πώ κάτι παραπάνω αυτή τη φορά και να σε αφήσω να τις ανακαλύψεις μόνος σου. 😉
ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψάκι 20×30 εκ.)
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής :
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 κρόκοι αυγών
1 κ.σ. γεμάτη κορν φλάουρ
3 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
330 ml γάλα πλήρες
Για το κέικ :
300 γρ. ανάλατο βούτυρο αγελάδος
200 γρ. αλεύρι βρώμης
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
300 γρ. καστανή ζάχαρη
200 γρ. ζάχαρη καρύδας
(εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο καστανή ζάχαρη)
100 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
100 γρ. αλεσμένα φουντούκια
500 γρ. ασπράδια αυγών
350 γρ. μανταρίνια καθαρισμένα και μόνο η σάρκα τους
150 γρ. κόκκινα φρούτα (φράουλες, βατόμουρα)
(εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο μανταρίνια ή μόνο κόκκινα φρούτα)
έξτρα φρούτα για τη διακόσμηση
ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ξεκινάμε με τη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους των αυγών μαζί με μια κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη μας. Ανακατεύουμε αμέσως με φουέ και προσθέτουμε το κορν φλάουρ και 2 κ.σ. από το γάλα μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το γάλα να πάρουν μία βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με μία κουτάλα παίρνουμε από το γάλα και προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε γρήγορα με το φουέ, αυτό το κάνουμε 3-4 φορές. Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα, επιστρέφουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει. Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα μας σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μια μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να κρυώσει.

 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε καλά το βούτυρο και το αφήνουμε λίγο στην φωτιά μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει. Θα συνεχίσει να σκουραίνει για λίγο. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Για να αλέσουμε τα φουντούκια και τα αμύγδαλα προσθέτουμε 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη στο μπλέντερ για να απορροφήσει τα έλαια που θα βγάλουν οι ξηροί καρποί. Κατόπιν προσθέτουμε τα ασπράδια και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψει λίγο το μείγμα.

 Σε ένα ταψάκι έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα. Προσθέτουμε τα φρούτα μας διάσπαρτα στην επιφάνεια και τα πιέζουμε ελαφρά. Ψήνουμε για 15 λεπτά στην μεσαία σκάλα. Σε αυτό το διάστημα βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την αφρατεύουμε για λίγο με το φουέ. Την μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ με στρογγυλή, λεπτή μύτη. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και γεμίζουμε εσωτερικά σε διάφορα σημεία όλο το κέικ σε ίσες αποστάσεις. Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα ανάλογα τον φούρνο μας. Στην μισή ώρα αν δούμε ότι μας έχει σκουρύνει από πάνω μπορούμε να σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο και να συνεχίσουμε το ψήσιμο κανονικά.

 Ελέχουμε ότι ψήθηκε εσωτερικά με ένα μαχαιράκι στο κέντρο (να βγαίνει στεγνό) και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και στολίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα έξτρα φρουτάκια. EXTRA TIP: Απολαμβάνουμε με μια κούπα ζεστό, δυνατό καφέ. Καλή απόλαυση! 🙂

*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + 17 =