Απ’ τα αγαπημένα μου και απ’ τα πιο εύκολα μπανανογλυκά! Είναι ένα είδος κεικ σχετικά ελαφρύ. Δεν είναι λιγωτικό και μπορείς να το συνδυάσεις με sause σοκολάτας (θα σου έχω και αυτή τη συνταγούλα) ή με καραμέλα (και αυτή τη συνανταγή θα σου την έχω, μην ανησυχείς) με διάφορους ξηρούς καρπούς, chocolate chips bitter ή γάλακτος ή ακόμα όπως είναι. Το τρώς ευχάριστα ακόμα και για πρωινό και ειδικά τώρα το καλοκαίρι μπορείς να το απολαύσεις και με παγωτό της αρεσκείας σου… εγώ θα σου πρότεινα μια ωραιότατη μπαλίτσα βανίλια!

 Δεν θα σου κρύψω ότι την έχω κάνει αυτή τη συνταγή και για τούρτα γενεθλίων! Διπλασίασα τις ποσότητες, το έψησα σε στρογγυλό τσέρκι, το έκοψα στη μέση, το γέμισα με λαχταριστή σοκολάτα και τριμμένο μπισκότο, το έντυσα με ελαφρύ cocoa buttercream frosting, το στόλισα και έτοιμο. Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι κλασσικές τούρτες και οι πάστες οπότε όταν έχω να κάνω τούρτες για γενέθλια πειραματίζομαι με κέικ, κρέμες, σάλτσες φρούτων και προσπαθώ να μην είναι λιγωτικές. Και σε αυτή την περίπτωση επείδη το banana bread δεν είναι τόσο γλύκο σου επιτρέπει να παίξεις λίγο παραπάνω και να προσθέσεις ότι λαχταράς!
 Ήρθε η ώρα να σας πάω και στο ζητούμενο όμως… τη συνταγή!

 

ΥΛΙΚΑ

3 μπανάνες
110 γρ. βούτυρο αγελάδος (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φυτικό βούτυρο)
150 γρ. μαύρη ζάχαρη υγρή
2 αυγά
115 γρ. γιαούρτι 2%
1κ. γλ. σόδα
1κ. γλ. αλάτι
190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. ξηροί καρποί της αρεσκείας σου
50 γρ. σταγόνες σοκολάτας της αρεσκείας σου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα. Λιώνουμε τις 2 μπανάνες, τη  μπανάνα την αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα κρεμμώδες μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε έναένα τα αυγά μέχρι να απορροφηθούν. Μετά προσθέτουμε το γιαούρτι, τις λιωμένες μπανάνες, το αλάτι και τη σόδα με το αλεύρι κοσκινισμένα. Χτυπάμε για λίγο ακόμη μέχρι να τραβήξει και τα στερεά υλικά έτσι ώστε να μην χαθεί αέρας απο το μείγμα μας και να μας φουσκώσει όμορφα.
{Εδώ να σου πώ ότι η ταχύτητα στο μίξερ δεν είναι σταθερή όλη την ώρα. Δηλαδή όσο χτυπάμε στην αρχή βούτυρο με ζάχαρη την έχουμε στη μεσαία σκάλα, όταν προσθέσουμε τα αυγά χαμηλώνουμε και σταδιακά την ξανά ανεβάζουμε. Το ίδιο ισχυεί και πρός το τέλος με τα στερεά. Στο τελείωμα όταν δούμε ότι έχει τραβήξει το περισσότερο αλεύρι, δυναμώνουμε τη ταχύτητα μια στα γρήγορα να τραβήξει και τα τελευταία και το κλείνουμε. Έτσι δεν το κουράζουμε και διατηρούμε τον αέρα που έχουμε δημιουργήσει τόση ώρα.}
 Αφού λοιπόν τελειώσουμε με το μίξερ, προσθέτουμε αν θέλουμε τους ξηρούς καρπούς ή και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ (σπατουλίτσα) και ρίχνουμε στη φόρμα μας το μισό απο το μείγμα μας εφόσον έχουμε σεμιζάρει τη φόρμα (δηλάδη βουτύρωμα και ελαφρύ αλεύρωμα να πάει παντού το αλεύρι, αν έχεις αντικολλητική φόρμα απλά βουτύρωσε ελαφρά και τοποθέτησε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί). Στο μισό μείγμα λοιπόν που έχουμε ρίξει στη φόρμα κόβουμε και τοποθετούμε την μισή απο τη μπανάνα που έχουμε κρατήσει στην άκρη, ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα από πάνω και στολίζουμε στο τέλος με την υπόλοιπη μπανάνα και αν θέλουμε με λίγους ξηρούς καρπούς ακόμα ή και σταγόνες σοκολάτας.
 Ψήνουμε για 40΄ 50΄στους 180 βαθμούς και στους 165 βαθμούς για τα τελευταία 15΄. Τσεκάρουμε προς το τέλος του ψησίματος με ένα μαχαιράκι στο κέντρο να δούμε αν βγαίνει καθαρό και το βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει για να το ξεφορμάρουμε σε μια σχάρα και το απολαμβάνουμε όπως επιθυμούμε!
 Διαρκεί 10 μέρες σε δροσερό, ξηρό μέρος αεροστεγώς κλεισμένο και τους καλοκαιρινούς μήνες μετά τη 2η μέρα καλό θα ήταν να μπεί στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένο και πάλι.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 5 =