Θα σου πώ την αμαρτία μου… αγαπώ όλα τα φρούτα και αν μπορούσα θα τρεφόμουν μόνο με αυτά…. και με τυριά! Αχ… τα τυριά! Άλλο αμαρτωλό κεφάλαιο αυτό και δεν κολλάει τώρα με το θέμα μας άμεσα αλλά θα κάνουμε και συνταγές με τυρί.. υπόσχομαι!

 Όπως έλεγα λοιπόν τα φρούτα είναι μεγάλος μου έρωτας και πόσο μάλλον σε μαρμελάδες. Φανταστική ανακάλυψη η μαρμελάδα… μπορείς να την αξιοποιήσεις και να την απολαύσεις όπως επιθυμείς! Ως άλειμμα σε φέτες φωμιού, παξιμαδιού, κέικ, μέσα σε cupcakes, μέσα σε μπισκότα, σε charlotte, σε cheesecake και σε όόόότι άλλο λαχταράς!

 Κάποια στιγμή πρίν από κανά χρόνο είχα επισκεφτεί για πολλοστή φορά, μιάς και είναι από τα αγαπημένα μου μέρη, τα Τρίκαλα Κορινθίας και συγκεκριμένα τα άνω Τρίκαλα όπου μείναμε σε έναν από τους πιο όμορφους ξενώνες, με εκπληκτική θέα και εκπλητικά φιλόξενους ιδιοκτήτες. Στο πρωινό λοιπόν πέρα από όλες τις νοστιμότατες λιχουδιές είχαμε στη διάθεση μας και σπιτικές μαρμελάδες και εκεί γεύτηκα τη πιο νόστιμη μαρμελάδα μήλου! Επείδη τις φτιάχνανε εκεί στο ξενώνα και φαίνεται με πόσο μεράκι το κάνανε όλο αυτό ντράπηκα να ζητήσω τη συνταγή παρόλα αυτά δεν το έβαλα κάτω και προσπάθησα να την δημιουργήσω μόνη μου. Δεν είμαι σίγουρη αν έχω φτάσει τη δικιά τους γεύση αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα και επιβεβαιώθηκα από τον πατέρα μου μιας και το βαζάκι που είχα φυλάξει για αυτούς το εξαφάνισε σε χρόνο αστραπή (ίσα που πρόλαβε η μητέρα μου να δοκιμάσει) και ξέρω πως αν κάτι τον χάλαγε δεν θα το εξαφάνιζε έτσι… αποδεδειγμένα!

 Το άλλο θετικό με αυτή τη συνταγή είναι ότι, ανάλογα με το πόσο θα πολτοποιήσεις τα μήλα σου, τρώγεται άνετα και σαν κουταλάκι του γλυκού και χάρη στη συμμετοχή του λεμονιού δίνει μια φρεσκάδα μοναδική και σπάει την έντονη γλυκύτητα. Σε αυτό βέβαια έχει παίξει ρόλο ότι χρησιμοποίησα μαζί με τα κόκκινα μήλα και πράσινα… τα γνωστά ξινόμηλα!  Άρα καταλαβαίνεις ήδη πόσο εύκολα μπορείς να χάσεις τον έλεγχο και να την φάς όλη χωρίς και πολλή σκέψη! Αν δεν έχεις πειστεί ακόμα σε αφήνω να τη δοκιμάσεις και να το διαπιστώσεις.

 

ΥΛΙΚΑ (ποσότητα για 450 γρ μαρμελάδας)

350 γρ. μήλα (1 κόκκινο μήλο και 1 πράσινο καθαρισμένα και κομμένα)
200 γρ. ζάχαρη κρυστάλλικη
300 ml νερό
1 λεμόνι (ο χυμός του)
1 ξυλάκι κανέλας
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κ. γλ. τζίντζερ τριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε τα καθαρισμένα και κομμένα μήλα μας μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απο το χυμό λεμονιού και βράζουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε σε χαμηλή πρός μέτρια θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα μας. Αφού έχουν μαλακώσει αποσύρουμε από το μάτι, αφαιρούμε τη κανέλα και πολτοποιούμε με μπλέντερ χειρός ή απλό μπέντερ απλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει σε θερμορασία δωματίου η μαρμελάδα μας και να τη δουλέψουμε σε δόσεις. Το πόσο θα την πολτοποιήσουμε εξαρτάται από εμάς και από το πόσο βελούδινη ή με κομματάκια τη θέλουμε!
 Εφόσον έχουμε τελειώσει και με αυτή τη διαδικασία, ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα στο μάτι μας, ξαναρίχνουμε τη κανέλα μέσα και προσθέτουμε και το χυμό απο το λεμόνι και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει. Τεστάρουμε αν όντως έχει δέσει ρίχνοντας μια κουταλίτσα μαρμελάδας σε ένα πιατάκι που έχουμε ήδη στο ψυγείο μας να παγώνει και το αφήνουμε για κανα 10λεπτο το πολύ ακόμα να κρυώσει και η μαρμελάδα και στη συνέχεια δοκιμάζουμε τη ρευστότητα. Αυτό που θέλουμε βασικά είναι να μένει σταθερή και να μην τρέχει από το πιατάκι όταν το γυρνάμε.
 Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 100 βαθμούς στον αέρα. Πλένουμε πολύ καλά τα βαζάκια μας και τα καπάκια τους με καυτό νερό και σαπούνι, ξεπλένουμε καλά και τα τοποθετούμε ανάποδα στη σχάρα του φούρνου μας στη μεσαία θέση πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε εκεί για 20′-30′. Καλό είναι αυτή τη διαδικασία να τη ξεκινήσουμε πρίν αρχίσουμε την πολτοποίηση των μήλων καθώς πρέπει η μαρμελάδα να μπεί καυτή σε καυτά βάζα. Οπότε όταν η μαρμελάδα έχει δέσει αποσύρουμε από το μάτι, προσεκτικά πίανουμε με γάντια ή με πετσετα τα βάζα μας και τη ρίχνουμε κατευθείαν μέσα σε αυτά μέχρι πάνω. Κλέινουμε πολύ καλά με το καπάκι, αναποδογυρίζουμε το βάζο μας και το αφήνουμε σε δροσερό και ξηρό μέρος να κρυώσει.
 Διάρκεια ζωής πρίν ανοιχτεί για κατανάλωση είναι πάνω, κάτω στους 12 μήνες ενώ όταν ανοιχτεί τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 μήνα. Η διάρκεια στις μαρμελάδες όπως και στα γλυκά του κουταλιού έχει να κάνει με την ποσότητα της ζάχαρης που είναι ξεκάθαρα το μόνο συντηρητικό τους.

*CREATE-BAKE-TASTE*

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ