Το προφιτερόλ το αγαπάει πολύς κόσμος και δύσκολα θα βρείς άνθρωπο που θα αρνηθεί να το φάει. Ένα πετυχημένο προφιτερόλ χαρακτηρίζεται, κυρίως, από τα choux. Πρέπει να είναι αφράτα, κούφια από μέσα και τραγανά απ’ έξω. Άπαξ και σου πετύχουν τα σουδάκια όλα τα άλλα είναι απλά και εύκολα.  Σου έχω λοιπόν μια συνταγή δοκιμασμένη από τον pastry chef και δάσκαλο μου κ. Χρήστο Βέργαδο. Είναι τα πιο νόστιμα και εύκολα choux χωρίς επιπλέον λιπαρά καθώς αντί για γάλα χρησιμοποιούμε νερό. Δυστυχώς, για κάποιους, απαραίτητα υλικά για πετυχημένα choux είναι τα αυγά και το βούτυρο. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε γεύση, ούτε χρώμα αλλά ούτε και σώμα – δομή στα choux. Παρόλα αυτά τα υπόλοιπα στοιχεία που μπήκανε σε αυτό το προφιτερόλ είναι υγιεινά και χωρίς επιπλέον λιπαρά.
 Το ένα στοιχείο λοιπόν είναι η μους σοκολάτας με αβοκάντο. Μια συνταγή που σου έχω ξαναδώσει στο άρθρο με τις μαρέγκες. Αν την έχεις δοκιμάσει αυτή την μους γνωρίζεις ήδη την νοστιμιά της. Το άλλο στοιχείο είναι η σάλτσα φράουλας.  Απλή συνταγή για να δώσει ίσα, ίσα το γλυκόξινο και δροσερό στοιχείο που κατα τη γνώμη μου χρειάζεται σε ένα άγλυκο γλυκό. Γιατί μπορεί να έχουμε συνηθίσει το προφιτερόλ να μας λιγώνει αλλά αυτό το προφιτερόλ δεν είναι έτσι. Είναι ελαφρύ και όσο γλυκό χρειάζεται. Οπότε αν είσαι φαν και εσύ των άγλυκων γλυκών, μπες στη κουζίνα σου και ξεκίνα!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη choux (50 σουδάκια)
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
250 ml νερό
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
4 αυγά μέτρια
Για τη σάλτσα φράουλας
400 γρ. φράουλες
3 1/2 κ.σ. χυμό λεμόνι
45 γρ. καστανή ζάχαρη
Για τη μους σοκολάτας με αβοκάντο δες εδώ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη choux
 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Κατόπιν ρίχνουμε το ζυμάρι όπως είναι στο μίξερ και χτυπάμε με φτερό μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της ζυμής. Εφόσον πιάσουμε τον κάδο και είναι χλιαρός, τότε και μόνο τότε ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ένα σχετικά ρευστό, μαστιχωτό και σχετικά κολλώδες μείγμα που να στέκεται και να σχηματίζει κορυφές. Αν δεις ότι θέλει και άλλη υγρασία πρόσθεσε μισό ασπράδι αυγού. Σε λαμαρίνα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί εφόσον έχουμε βάλει λίγο από τη ζύμη μας στις άκρες για να μην μας σηκωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο κορνέ ή ακόμα και με 2 κουταλάκια του γλυκού σχηματίζουμε μπαλάκια ζύμης διαμέτρου, περίπου, 5 εκ. Μην αγχωθείς με τη σακούλα, χρησιμοποίησε κουταλάκια αν το φοβάσαι. Το μυστικό είναι να μην κουράσεις τη ζύμη με περιττές κινήσεις, να μην πιέσεις τα choux καθώς τα μοιράζεις στη λαμαρίνα και η ποσότητα του κάθε choux να μην είναι μεγάλη γιατί σκέψου ότι θα διπλασιαστεί στον φούρνο αλλά να είναι όλα ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 5 λεπτά και μετά για άλλα 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Όταν αποκτήσουν ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα είναι έτοιμα. Τσεκάρουμε ανοίγοντας ένα για να δούμε αν μέσα είναι κούφιο και ψημένο. Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και να στεγνώσουν μέχρι να έρθει η ώρα να τα γεμίσουμε.
Για τη σάλτσα φράουλας
 Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τις φράουλες μέχρι να μαλακωσούν και να βγάλουν τα ζουμιά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε μέχρι να πάρουν μία βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με μπλέντερ χειρός. Τέλος, περνάμε από σίτα τη σάλτσα μας για να είναι λεία και χωρίς σποράκια. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για την μους σοκολάτας με αβοκάντο δες την εκτέλεση εδώ.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
 Γεμίζουμε με ένα μπιμπερό τα σουδάκια μας με τη σάλτσα. Αν δεν έχεις μπιμπερό μπορείς να κόψεις στη μέση τα choux, προσεχτικά και να γεμίσεις με ένα κουταλάκι. Στη συνέχεια τα τοποθετείς είτε σε ένα μεγάλο μπολ, είτε σε ατομικά μπολάκια και ρίχνεις από πάνω την μους σοκολάτας. Αν θες μπορείς να γεμίσεις τα choux με την μους σοκολάτας και να τα περιλούσεις με τη σάλτσα φράουλας. Όπως θες μπορείς να τα στήσεις και να τα απολαύσεις. 
 Ένα μικρό tip. Αν δεν θες να χρησιμοποιήσεις όλα τα choux, μην μειώσεις τη συνταγή στο μισό γιατί δεν θα σου βγεί καλό το μείγμα καθώς δεν θα χτυπηθεί καλά στο μίξερ τόση μικρή ποσότητα. Ψήστα όλα και αφού στεγνώσουν αποθήκευσε τα σε σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς και βάλτα κατάψυξη, έως και 2 εβδομάδες. Όταν τα θελήσεις τα αφήνεις ψυγείο για ένα βράδυ να ξεπαγώσουν καλά και τα φρεσκάρεις λίγο στον φούρνο για 5 λεπτά στους 170 βαθμούς. Σε καμία περίπτωση δεν τα ξαναβάζεις κατάψυξη. Ότι ξεπαγώνει, δεν ξανά παγώνει.
*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ