Η πιο όμορφη και λαμπερή γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα, καταφθάνει και εμείς πρέπει να οργανωθούμε και να ξεκινήσουμε τα γλυκάκια μας. Πέρυσι ανέβηκε η συνταγή για μελομακάρονα και έτσι φέτος θα σου δώσω συνταγή για κουραμπιέδες αλλά λίγο διαφορετικούς. Κουραμπιές Έκπληξη λοιπόν!

 Δεν θα σε κρατήσω σε αγωνία και θα σου αποκαλύψω αμέσως ποιά είναι η έκπληξη μέσα στον κουραμπιέ. Δεν είναι άλλη λοιπόν από το μελομακάρονο. Ναι, ναι… καλά διάβασες. Πρίν από 4 χρόνια είχα δεί αυτή τη συνταγή στον αγαπημένο Παρλιάρο και μου είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση. Την είχα δοκιμάσει τότε και ομολογώ ότι ήταν πραγματικά κουραμπιές έκπληξη και μάλιστα πολύ ευχάριστη και νόστιμη!

 Πραγματικά με μια μπουκιά αντιλαμβάνεσαι αμέσως και τον κουραμπιέ αλλά και το μελομακάρονο και αν είσαι λάτρης και των δύο αυτών γλυκών τότε νιώθεις αμέσως μια ευτυχία. Ακόμα όμως και αν δεν είσαι φανατικός του κουραμπιέ, σε παροτρύνω να την δοκιμάσεις τη συνταγή γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αλλάξεις γνώμη! Και στο λέω εγώ που είμαι φανατική μελομακαρονού και από αυτόν τον κουραμπιέ έκπληξη δεν μπορώ να ξεκολλήσω!
ΥΛΙΚΑ
Για τα μελομακάρονα (για 60 τμχ των 10 γρ.)
250 ml ηλιέλαιο
50 ml χλιαρό νερό
35 ml κονιάκ
50 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
65 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι
1/4 κ.σ. αμμωνία
1/4 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1,2 κ.γλ. κανέλα
1,2 κ.γλ. γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλας
φλούδα από μισό πορτοκάλι
100 γρ. μέλι
τριμμένα καρύδια για τη διακόσμηση
Για τους κουραμπιέδες (για 60 τμχ των 20 γρ.)
500 γρ. βούτυρο αγελάδος
183  ζάχαρη άχνη
1 κιλό αλεύρι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 βανιλίνες
50 γρ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι
έξτρα άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ξεκινάμε με τα μελομακάρονα. Διαλύουμε την αμμωνία στον χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπόλ, εκτός από το αλεύρι. Με ένα φουέ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι. Συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμάρι μαλακό που δεν κολλάει στα χέρια. Για αυτό και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι γιατί μπορεί να μην χρειαστεί όλο. Κατόπιν φτιάχνουμε μπαλάκια των 10 γρ. και τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 15 με 10 λεπτά στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα.

 Έφόσον έχουν ψηθεί και κρυώσει τα μελομακάρονα μας, φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρολάκι νερό, ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα από μισό πορτοκάλι και το αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό. Κατεβάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα τα μελομακάρονα μας. Ζεστό σιρόπι, κρύα μελομακάρονα. Όσο πιο πολύ τα αφήσουμε τόσο πιο μαλακά θα είναι προσέχουμε όμως να μην τα παραμαλακώσουμε γιατί δεν θα μπορέσουμε μετά να τα τυλίξουμε μέσα στη ζύμη του κουραμπιέ. Τα ακουμπάμε σε σχάρα να στραγγίξουν.

 Συνεχίζουμε με τους κουραμπιέδες. Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη και τις βανίλιες και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να ασπρίσει και να γίνει πολύ μαλακή η σύσταση του. Όσο περισσότερο το χτυπήσουμε τόσο το καλύτερο. Στο ενδιάμεσο καθαρίζουμε και τα τοιχώματα του μίξερ με μια μαρίζ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος προσθέτουμε και το κονιάκ. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια των 20 γρ. και με τις παλάμες μας πιέζουμε το μπαλάκι για να γίνει επίπεδο και βάζουμε μέσα σε αυτό το μελομακάρονο και το τυλίγουμε να καλύψει όλο το μελομακάρονο.

 Εφόσον τελειώσουμε όλη τη διαδικασία του πλασίματος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 20 με 25 λεπτά. Αφού κρυώσουν τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Αν σου περισσέψουν λίγα μελομακάρονα όπως σε εμένα (γιατί έκανα τη διπλάσια ποσότητα) μπορείς να τα απολαύσεις και σκέτα ή με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα όπως έκανα και εγώ. Είναι το ίδιο πεντανόστιμα και έχεις αυτόματα και μια εναλλακτική για όποιον δεν προτιμάει τον κουραμπιέ.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΑΦΘΟΝΗ ΑΓΑΠΗ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ