Μπορεί να άργησα να γράψω αυτό το άρθρο αλλά όπως σωστά λέει και μια παροιμία, το καλό πράγμα αργεί να γίνει! Γενικά αυτό είναι κάτι στο οποίο πιστεύω έντονα τελευταία. Πολλές φορές νομίζουμε ότι τίποτα καλό δεν μας συμβαίνει ή απλά τα έχουμε όλα δεδομένα. Αυτό είναι κάτι που έκανα και εγώ για ένα μεγαλό διάστημα στη ζωή μου και όμως τα καλύτερα ήταν μπροστά στα μάτια μου, απλά δεν τα έβλεπα. Υπάρχει λόγος που ξεκινάω κάπως έτσι αυτό το άρθρο καθώς μου τα έχει φέρει κάπως αλλιώς η ζωή τελευταία και μπορεί κάπου, κάπου να χάνομαι και να αργώ να ανεβάσω την επόμενη συνταγή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αδιαφορώ ή σε ξεχνάω. Παρόλα αυτά θα προσπαθώ κάθε εβδομάδα να είμαι εδώ με νέες συνταγές. Γιατί θέλω να συνεχίσω να σου δίνω το κίνητρο να μπαίνεις στην κουζίνα σου, να εμπνέεσαι και να δημιουργείς.

 Θα μου πείς τώρα σίγα την έμπνευση, σε μηλόπιτα αναφέρεται η συνταγή και θα έχεις δίκαιο … εν μέρη! Σε έχω αφήσει εγώ ποτέ έτσι με μια απλή συνταγή? Τι νομίζεις ότι χάθηκα τόσο καιρό για να γυρίσω με μια απλή και ταπεινή μηλόπιτα? Εντάξει, μια απλή μηλόπιτα είναι αλλά έχει τις τσαχπινιές της που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες. Αρχικά η ζύμη, έχει 2 είδη αλευριού που τα νιώθεις πολύ ευχάριστα. Όσο για τη γέμιση, όρεξη να έχεις να προσθέτεις υλικά και μετά να σου σκάνε στον ουρανίσκο σου. Α! και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό … δεν περιέχει καθόλου αυγά και βούτυρο. Μήπως είναι η ώρα να πάς να δοκιμάσεις ότι σου περιέγραψα μόλις? 😉

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψάκι με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 23-25 εκ.)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
300 γρ. αλεύρι ολικής
300 γρ. αλεύρι βρώμης
300 γρ. χυμό φρεσκοστυμμένου πορτοκαλιού
115 γρ. ηλιέλαιο
115 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
2 ξινόμηλα
2 κόκκινα μήλα
100 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα ή και όποιο άλλο ξηρό καρπό προτιμάς
100 γρ. παπάγια αποξηραμένη κομμένη σε κυβάκια ‘η και όποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο προτιμάς
50 γρ. μαύρη ζάχαρη υγρή
1/2 κ.γλ. κανέλα
χυμό από ένα μικρό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μας και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια αρκετά μαλακή ζυμή που θα κολλάει και λίγο στα χέρια. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε ψυγείο για 1 ώρα.

 Σε ένα άλλο μπόλ βάζουμε τα μήλα μας, αφού τα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε κυβάκια. Ραντίζουμε από πάνω με το χυμό λεμονιού για να μην μας μαυρίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

 Εφόσον έχει περάσει η 1 ώρα και η ζύμη μας έχει σφίξει στο ψυγείο, την χωρίζουμε στα 2. Σεμιζάρουμε το ταψάκι μας και στον πάτο τοποθετούμε αντικολλήτικό χαρτί για να το ξεφορμάρουμε πιο εύκολα. Το ένα μέρος το στρώνουμε στον πάτο του ταψιού με τα χέρια μας προσέχωντας να είναι ισόπαχο σε όλη την επιφάνεια του. Δημιουργούμε τοιχάκι γύρω, γύρω όπως θα κάναμε με μία τάρτα. Ρίχνουμε τη γέμιση με τα μήλα μας και από πάνω βάζουμε και την υπόλοιπη ζύμη και την πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας να απλωθεί παντού.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 50 – 60 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Αχνίζουμε την επιφάνεια, προσθέτουμε και λίγο κανέλα αν μας αρέσει και απολαμβάνουμε δίχως ενοχές!
*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × three =