Τελείωσε το Πάσχα και ενώ έχεις φάει κάτι παραπάνω καταλήγεις παρόλα αυτά να σου έχουν μείνει ένα σωρό φαγητά και γλυκά. Εννοείται ότι δεν θα πετάξεις τίποτα και μπορεί να μην σου έχω λυσή για το τι θα κάνει το αρνί και το κοκορέτσι αλλά σου έχω λύση για το τσουρέκι. Για την ακρίβεια δεν σου έχω μία συνταγή σήμερα εδώ αλλά 5 συνταγές με τσουρέκι και η μία καλύτερη από την άλλη.
 Είναι 5 εύκολες συνταγές με το τσουρεκάκι που είχες φτιάξει (ή αγοράσει) και σου έμεινε. Ειδικά το χειροποίητο όσο να πείς θα σου έχει ξεραθεί. Αλλά και να μην σου έχει ξεραθεί γιατί να μην το απολαύσεις και με άλλους τρόπους? Σε αυτό το σημείο να σου πώ ότι εμένα μου μείνανε 4 τσουρέκια και τα είχα βάλει κατάψυξη για να μην μου ξεραθούν εντελώς. Αυτά αξιοποίησα λοιπόν και έφτιαξα 5 διαφορετικές συνταγές. Διάλεξε όποια ή όσες θές και ξεκίνα, δεν θα σου πάρει παραπάνω απο 30 λεπτά η καθεμία.
1.ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΤΑΦΙΔΑ
ΥΛΙΚΑ (για 6 – 8 ποτήρια κολωνάτα ανάλογα το μέγεθος)
1 λίτρο γάλα πλήρες
170 γρ. ρύζι γλασσέ
120 γρ. ζάχαρη
450 ml νερό
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
2 κ.σ. κορν φλάουερ
1 βαζάκι μαρμελάδα σταφίδα ή της αρεσκείας σου
500 γρ. τσουρέκι (όχι φρέσκο κατα προτίμηση)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ξεκινάμε βάζοντας στα ποτήρια μας το τσουρέκι κομμένο σε μπουκίτσες εναλλάξ με τη μαρμελάδα. Το πόσο μαρμελάδα θα βάλεις εξαρτάται από σένα, μην το παρακάνεις όμως και βγεί πολύ γλυκό γιατί θα πέσει και το ρυζόγαλο από πάνω. Εφόσον έχουμε τελειώσει με αυτή τη διαδικασία αφήνουμε στην άκρη τα ποτήρια και συνεχίζουμε με το ρυζόγαλο.
 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το ρύζι και το αλάτι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά μέχι να ρουφήξει το περισσότερο νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και την μαστίχα. Ανακατεύουμε λίγο και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις βράσει το ρύζι, ρίχνουμε το κορν φλάουερ σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
 Τέλος, το ρίχνουμε και αυτό στη κατσαρόλα μας με το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήξει.Ελαφρώς θα πήξει, μην περιμένεις να πήξει σαν τη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Σερβίρουμε όπως είναι ζεστό στα ποτήρια μας και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να πήξει εντελώς. Αφού κρυώσει μπορούμε να τα βάλουμε ψυγείο. Πρίν το σερβίρισμα πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο κανέλα.
2.ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψάκι 19 3κ. x 29 εκ.)
500 γρ. τσουρέκι κομμένο σε φέτες
3 αυγά
500 ml γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος 35%
150 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
1κ.γλ.γαρύφαλλο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 μπανάνα κομμένη σε φέτες
σταφίδες
150 γρ. κουβερτούρα της επιλογής σου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Τοποθετούμε στο ταψάκι μας τις φέτες  από το μισό τσουρέκι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν κενά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το αλάτι και τη βανίλια. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε μέχρι να πάρουν μία βράση. Παράλληλα σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά. Αφού βράσει το μείγμα του γάλακτος αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια κουτάλα πέρνουμε λίγο, λίγο και το ρίχνουμε στα αυγά ανακατεύοντας παράλληλα με ένα σύρμα για να πάρουν θερμοκρασία. Το κάνουμε αυτό 4 με 5 φορές και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα του μπολ πίσω στο κατσαρολάκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα εκτός φωτιάς. Τέλος, ρίχνουμε το μισό στο ταψάκι με το τσουρέκι, ρίχνουμε από πάνω τις σταφίδες και τις μπανάνες. Καλύπτουμε από πάνω με τις υπόλοιπες φέτες από το τσουρέκι, σκεπάζουμε το ταψάκι μας με μια μεμβράνη και βάζουμε ψυγείο για 2 με 10 ώρες. Όσο περισσότερο το αφήσεις τόσο το καλύτερο. Πρίν το ψήσεις, προθερμαίνεις το φούρνο στους 170 βαθμούς, τοποθετείς σε κομματάκια την κουβερτούρα σε διάφορα σημεία και πιέζεις ελαφρώς να πάνε προς τα μέσα. Ψήνεις για 40 με 45 λεπτά.
3.ΕΚΜΕΚ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
ΥΛΙΚΑ (για 3 φόρμες μακρόστενες 23 εκ. x  10 εκ.)
250 γρ. τσουρέκι κομμένο σε μπουκίτσες
Για το σιρόπι:
500 ml νερό
500 γρ. ζάχαρη
1 κανέλα
1 φλούδα από ένα πορτοκάλι
χυμός από μισό πορτοκάλι
 Για τη κρέμα μαστίχας:
500 ml γάλα
2 κρόκοι αυγών
100 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλαόυερ
1 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
1 βανίλια
 Για το σερβίρισμα:
σαντιγί
ξηρό καρπό (τριμμένο) της αρεσκείας σου
κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ξεκινάμε με τη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Η εκτέλεση είναι εδώ. Στο τέλος απλά μαζί με τη βανίλια προσθέτουμε και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Καλύπτουμε με μεμβράνη τη κρέμα μας, να εφάπτεται και την αφήνουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Βάζουμε το τσουρέκι στις φόρμες μας κομμένο σε μπουκίτσες να καλυφθεί όλος ο πάτος και ψήνουμε για 7 λεπτά. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και το αφήνουμε να βράσει για 5 λέπτα. Βγάζουμε τις φόρμες απο τον φούρνο, χύνουμε προσεκτικά το σιρόπι όπως είναι ζεστό στο τσουρέκι και πασπαλίζουμε από πάνω με το τριμμένο ξηρό καρπό. Απλώνουμε από πάνω τη κρέμα μαστίχα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει και μετά βάζουμε ψυγείο. Πριν το σερβίρουμε τοποθετούμε τη σαντιγί από πάνω με λίγο τριμμένο ξηρό καρπό και κανέλα.
 4.ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ Ή CAKE POPS ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
ΥΛΙΚΑ (για  35 τμχ.)
300 γρ. τσουρέκι τριμμένο (όχι φρέσκο)
200 γρ. κουβερτούρα
200 ml κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.σ. κονιάκ
150 γρ. φουντούκια τριμμένα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
Για τη διακόσμηση:
λιωμένη κουβερτούρα
πολύχρωμη τρούφα
τριμμένο μπισκότο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Τρίβουμε τα φουντούκια και το τσουρέκι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση την ρίχνουμε στην κομμένη κουβερτούρα μας και αφήνουμε να λιώσει. Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε μέσα στο μέιγμα τσουρέκι – φουντουκιού. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού και βάζουμε ψυγείο να κρυώσει. Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλάκια για τρουφάκια και τα περνάμε από το τριμμένο μπισκότο ή τη τρούφα ανάλογα τι προτιμάς. Αλλιως για τα cake pops βουτάμε τα ξυλάκια στη λιωμένη κουβερτούρα και τα καρφώνουμε στα μπαλάκια, βάζουμε ψυγείο για 30 λεπτά και μετά τα βουτάμε όπως είναι στη λιωμένη κουβερτούτα, τα τινάζουμε λίγο και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με τη τρούφα ή το μπισκότο.
5.ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψάκι 45 εκ. x 30 εκ.)
500 γρ. τσουρέκι κομμένο σε φέτες
2 μήλα κόκκινα
5 κ.σ. σταφίδες
2 κ.σ. ρούμι
100 γρ. καστανή ζάχαρη
20 γρ. φουντούκια σπασμένα
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 αυγό και λίγο γάλα για άλειμμα πρίν το ψήσιμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι μαζί με το ρούμι και τα βάζουμε σε φούρνο μικροκυμάτων για 30 λεπτα. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα μήλα κομμένα σε κύβους, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανίλια, τα φουντούκια και τις σταφίδες με το ρούμι. Ανακατεύουμε καλά και σε ένα ταψάκι όπου έχουμε ήδη βάλει το μισό τσουρέκι κομμένο ρίχνουμε το μείγμα των μήλων και από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο τσουρέκι. Αλείφουμε με το γάλα και το αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 1 ώρα. Στο δεύτερο μισάωρο βγάζουμε το ταψάκι μας και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Σερβίρουμε αν θέλουμε όπως είναι ζεστή με παγώτό καιμάκι ή κρύα πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × one =