Φλωρεντίνες έφαγα πρώτη φορά πρίν από πολλά χρόνια και θυμάμαι ότι είχα ξετρελαθεί με την γεύση του αμύγδαλου σε συνδυασμό με το μέλι και το πόσο τραγανό ήταν. Όταν τα πετύχαινα σε κεράσματα δεν τα άφηνα σε ησυχία και τα τσάκιζα δίχως αύριο. Δεν είχα μπεί όμως στη διαδικασία να τις φτιάξω μόνη μου και τις απολάμβανα πάντα από φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία, ομολογώ να πώ. Οι πρώτες ύλες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όπως και οι χρόνοι ψησίματος. Θες την τραγανότητα αλλά όχι να σπάς δόντι όπως θες και τη γλυκιά γεύση απ’ το μέλι αλλά όχι να επισκιάζει το αμύγδαλο Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να τις  φτιάξω, επιτέλους, να δώ αν θα φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα και ευτυχώς το κατάφερα με την πρώτη. Επίσης είναι και αρκετός ο κόσμος που νηστεύει και καλό είναι να έχει εναλλακτικές για γλυκά. Αυτό το γλυκό – κέρασμα είναι κλασικό, διαχρονικό και πολύ νόστιμο. Μπορεί οι νέες γενιές να μην το πολυγνωρίζουν αλλά δεν είναι ποτέ αργά για να το μάθουν. Τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας παρέα με τον καφέ ή το τσάι ή ακόμα και σαν σνακ αντί για κάποια μπάρα. Φλωρεντίνες με σοκολάτα, έτσι για την τσαχπινιά, γρήγορα και εύκολα.
ΥΛΙΚΑ ( για ταψάκι 38 εκ. x 26 εκ. )
300 γρ. αμύγδαλο φιλέ
90 γρ. μέλι καλής ποιότητας
90 γρ.  μαργαρίνη
180 γρ. ζάχαρη (είτε κρυσταλλική κλασική, είτε καστανή)
200 γρ. κουβερτούρα λιωμένη (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα με αντιστάσεις πάνω – κάτω. Αν ο φούρνος σου δεν έχει τέτοια επιλογή, χρησιμοποιήστε απλά τις αντιστάσεις πάνω – κάτω. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την μαργαρίνη, την ζάχαρη και το μέλι. Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν καλά και να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αμύγδαλο φιλέ. Με μια μαρίζ ανακατεύουμε πολύ καλά αλλά με απαλές κινήσεις ώστε να καλυφθούν όλα τα αμύγδαλα από το μείγμα μαργαρίνης – ζάχαρης – μελιού.
 Σε ένα ταψάκι στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ( να αφήσεις σε κάποιες άκρες να εξέχει λίγο το χαρτί για να μπορέσεις να το βγάλεις εύκολα όταν θα είναι έτοιμο ). Ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα αμύγδαλα και ισιώνουμε καλά και απαλά με μια σπατουλίτσα ώστε να είναι το ίδιο πάχος σε όλο το ταψάκι και να μην έχει κενά ενδιάμεσα. Ψήνουμε για 15′ με 20′. Όταν έχει πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα βγάζουμε απ’ το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10′ με 15′ και όχι παραπάνω, για να μπορέσουμε να κόψουμε σε κομμάτια. Αν βιαστούμε να κόψουμε θα είναι αρκετά μαλακό και θα κολλάει αν το αφήσουμε παραπάνω θα έχει κρυώσει αρκετά και θα σπάει. Λιώνουμε την κουβερτούρα και βουτάμε μέσα τις κομμένες φλωρεντίνες αν το επιθυμούμε ή απλά κάνουμε σχέδια από πάνω με ένα κουταλάκι. Τις απολαμβάνεις όπως λαχταράς βασικά και μέσα σε 30 λεπτά, μόνο. Ακόμα να τις φτιάξεις?
*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ