Έρχονται τα Χριστούγεννα! Τι χαρά! Η αγαπημένη μου γιορτή! Όχι μόνο γιατί είναι η γιορτή μου αλλά γιατί, αντικειμενικά, είναι η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου. Είναι όλα στολισμένα με τα λαμπάκια να αναβοσβήνουν στους ρυθμούς των Χριστουγέννων και τα καλύτερα γλυκά να κάνουν την εμφανίση τους από τον Νοέμβριο κίολας. Εγώ ξεκινώ πάντα λίγο πιο αργά να τα φτιάχνω για να μην τα βαρεθώ μέχρι τις γιορτινές μέρες και ξεκινώ το παραλήρημα των γλυκών με τα gingerbread cookies.

 Τα gingerbread cookies για όσους δεν γνωρίζουν είναι αυτά τα μπισκότα που συνήθως έχουν σχήμα ανθρωπάκου με γεύση τζίντζερ και κανέλας. Καίνε ελαφρά αλλά ευχάριστα. Είναι τραγανά και τόόόσο νόστιμα! Επίσης είναι πολύ διασκεδαστικά στη δημιουργία τους και ιδανικά να τα κάνεις παρέα με φίλους ή με τα παιδιά σου. Δεν είναι μόνο το ότι μπορείς να τα κόψεις σε διάφορα σχήματα αλλά μπορείς και να τα στολίσεις όπως επιθυμείς. Είτε με αυγόγλασο που μπορείς και να χρωματίσεις, είτε με λιωμένη σοκολάτα, είτε να κολλήσεις πάνω τρούφες ή καραμελάκια.

Ότι και να αποφασίσεις να κάνεις το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιάσεις και θα εντυπωσιαστείς και εσύ ο/η ίδιος/α με τον εαυτό σου καθώς πολύ εύκολα, πραγματικά, μπορείς να κάνεις πολύ ιδιαίτερα τα μπισκοτάκια σου. Από τις φωτογραφίες ελπίζω να πάρεις κάποιες ιδέες και να καταλάβεις ότι είναι όντως απλά και εύκολα. Φέτος χρησιμοποίησα σοκολάτα για τη διακόσμηση. Εσύ αν θες να χρησιμοποίησεις αυγόγλασο, θα σου πρότεινα να πάρεις έτοιμη σκόνη του εμπορίου όπου είναι με παστεριωμένα ασπράδια αυγού. Είναι πιο εύχρηστη και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά με τη σοκολάτα και λιγότερο κόπο κάνεις και η διακόσμηση σου μπορεί να γίνει ιδιαίτερη με μερικά τρουφάκια και περλίτσες από ζάχαρη.

 

ΥΛΙΚΑ για 40 με 50 τμχ ανάλογα τα σχήματα
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. σόδα
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
4 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
4 κ.γλ. κάνελα
1 1/2  κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ.γλ. αλάτι
225 γρ. βούτυρο αγελάδος
200 γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά
300 γρ. μέλι
300 γρ. κουβερτούρα για τη διακόσμηση
τρούφες πολύχρωμες και περλίτσες χρυσές

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Στο μίξερ με το φτερό, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα, ένα τα αυγά και αφού τα έχει απορροφήσει ρίχνουμε και το μέλι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας. Παράλληλα σε ένα μπολ ζυγίζουμε όλα τα στερεά μας υλικά. Το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν, τη κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Σταματάμε το μίξερ και τα ρίχνουμε όλα μαζί μέσα στο κάδο. Ξεκινάμε το ανακάτεμα σιγά, σιγά μην μας πεταχτούν όλες οι σκόνες και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μία ομογενοποιημένη ζύμη. Αφού είναι έτοιμη τη χωρίζουμε στα 4 μπαλάκια και τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τοποθετούμε ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ανοίγουμε μία, μία τις μπάλες μας με τον πλάστη και τη βοήθεια επιπλέον αλευριού στον πάγκο μας για να μην μας κολλήσει η ζύμη. Εφόσον έχουμε ανοίξει σε πάχος περίπου 5 χιλιοστών, κόβουμε με το κουπάτ. Είτε ανθωπάκι, είτε αστεράκι, είτε δεντράκι, ότι και αν έχεις καλό είναι στον φούρνο να βάζεις να ψήνονται ίδιο σχήμα και μέγεθος για ψήνονται ομοιόμορφα. Την ζύμη που μας περισσεύει κάθε φορά, την ξαναπλάθουμε και την ξανά ανοίγουμε και ούτω καθεξής. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο μας, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Για όλη αυτή την ποσότητα εμένα μου πήρε 1 ωρίτσα περίπου να τα ψήσω όλα.
 Εφόσον έχουν κρυώσει όλα τα μπισκότα, προχωράμε στη διακόσμηση. Βάζεις τη κουβερτούρα σου εφόσον την έχεις λιώσει σε μπεν μαρί και την έχεις αφήσει 5 λεπτά να σταθεί (να μην τρέχει δηλαδή) σε ένα μπιμπερό, για μεγαλύτερη ευκολία, ή σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, αν έχεις σταθερό χέρι, με μικρή στογγυλή μύτη και ξεκινάς το παιχίδι. Επειδή όσο στολίζεις μπορεί η σοκολάτα να κοκκαλώσει μέσα στο μπιμπερό μπορείς να την ξαναλιώσεις μέσα σε ένα μπολ με βραστό νερό όπως είναι μαζί με το μπιμπερό. Στη σακούλα επειδή θα βάζεις αναγκαστικά μικρότερη ποσότητα δεν θα αντιμετωπίσεις το ίδιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά να έχεις έτοιμο το μπεν μαρί να την ξαναζεστάνεις αν χρειαστεί. Τις τρουφίτσες και τις περλίτσες καλό είναι να τις βάζεις κατευθείαν σε κάθε μπισκότο που περνάς με τη σοκολάτα για να σου κολλήσουν γρήγορα και εύκολα. Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει και θα στολίσουν υπέροχα το γιορτινό σου τραπέζι.

 Σε αυτό το σημείο θα σε προετοιμάσω για την συνταγή που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα καθώς θα τα χρειαστούμε αυτά τα μπισκότα για μια πολύ αγαπημένη, κλασική αλλά και λίγο διαφοροποιημένη συνταγή. Για αυτό σου έδωσα και αυτή την ποσότητα για να αφήσεις και κάποια χωρίς να τα έχεις στολίσει. Εγώ αυτά που δεν στόλισα ήταν στα 370 γρ. και κάποια ακόμα για τον ανηψιό μου που του αρέσει να τα τρώει σκέτα. Όποτε και σκέτα να τα αφήσεις καταλαβαίνεις ότι και πάλι θα φαγωθούν και σίγουρα χαμένα δεν θα πάνε!

 

*CREATE-BAKE-TASTE*

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − six =