Εκεί που κοίταγα τις συνταγές μου και σκεφτόμουν τι να κάνω, συνηδητοποίησα ότι έχω γράψει μόνο μία συνταγή για cupcakes! Ντροπή μου! Μ’ αρέσει που βροντοφωνάζω πώς είναι τα αγαπημένα μου γλυκάκια. Έχω και ένα σωρό συνταγές, όχι τίποτα άλλο. Έτσι λοιπόν θα κάνω ένα δυναμικό comeback και θα σου δώσω συνταγάρα. Cupcakes με αχλάδι και αλατισμένη καραμέλα.
 Τόσο γλυκό όσο πρέπει, με τη δροσιά του φρούτου να έρχεται σε ήπια αντίθεση με τη κρέμα τυριού και την αλατισμένη καραμέλα απλά να το απογειώνει στη τελευταία μπουκιά. Το μυστικό σε αυτή τη μαγεία είναι οτι ο πουρές μπαίνει και μέσα στο κεκάκι και ψήνονται παρέα αλλά και αφού ψηθεί και κρυώσει μπαίνει και στο κέντρο του άλλο λίγο. Αν είναι να το τιμήσουμε το φρούτο σε αυτό το blog, θα το τιμήσουμε και με το παραπάνω!

 Υπάρχει μια περίπτωση να πάθεις ένα σοκ όταν δείς τις διαδικασίες αλλά πρίν το γειώσεις, διαβάσε τα όλα καλά και θα δείς ότι δεν είναι τίποτα δύσκολο ή ακατόρθωτο. Το μόνο που μπορεί λίγο να σε δυσκολέψει, αν δεν το έχεις ξανακάνει, είναι η αλατισμένη καραμέλα. Αλλά και αυτό αν δεν το πάρεις από φόβο και κινηθείς σε χαμηλές θερμοκρασίες όλα θα πάνε καλά και ας σου πάρει λίγο χρόνο παραπάνω. Παρόλα αυτά δεν είναι τίποτα υποχρεωτικό οπότε αν δεν θες δεν τη κάνεις και καθόλου.

 

ΥΛΙΚΑ για τον πουρέ αχλάδι
8 αχλάδια μετρίου μεγέθους
4 λίτρα νερό
χυμό από ένα λεμόνι
40 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
ΥΛΙΚΑ για 24 cupcakes
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. σόδα
1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
225 γρ. ζάχαρη
180 γρ. πουρέ αχλάδι
175 γρ. βούτυρο αγελάδος
ΥΛΙΚΑ για τη κρέμα τυριού
200 γρ. τυρί κρέμα
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
50 γρ. άχνη ζάχαρη
ΥΛΙΚΑ για την αλατισμένη καραμέλα
90 γρ. ζάχαρη
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
60 γρ. γλυκόζη
38 γρ. βούτυρο
2 γρ. αλάτι χοντρό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ξεκινάμε με τον πουρέ αχλάδι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα μαζί με τον χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αφού έχουν μαλακώσει τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με την ζάχαρη και τη κανέλα και τα πολτοποιούμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

 Συνεχίζουμε με την αλατισμένη καραμέλα. Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Παράλληλα σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια και οι κινήσεις μας γρήγορες και προσεκτικές. Όταν αρχίζει να παίρνει σκούρο χρώμα η ζάχαρη τότε ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη. Η ποσότητα που ρίχνουμε κάθε φόρα καλό είναι να μην ξεπερνάει τα 30 γρ. τη φορά. Δεν ανακατεύουμε και δεν πειράζουμε καθόλου τη ζάχαρη μέσα στη κατσαρόλα για να μην σχηματίσει κρυστάλλους. Εφόσον έχουμε ρίξει όλη τη ζάχαρη και έχει πάρει ένα σκούρο χρώμα, χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά και ρίχνουμε με προσοχή τη ζεστή κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη. Σίγουρα θα φουσκώσει με το που ρίξουμε τη κρέμα γάλακτος μέσα στη καραμελωμένη ζάχαρη για αυτό αρχικά η αντικολλητική κατσαρόλα που θα καραμελώσουμε τη ζάχαρη πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ΄ αυτή που θα ζεστάνουμε τη κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη. Επίσης αν δούμε ότι με το που ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος πάει να ξεχειλίσει, αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά να ηρεμήσει και μετά κατεύθειαν ξανά πίσω στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά. Τέλος, αφού περάσει ο χρόνος βρασμού, αφήνουμε να κρυώσει σε ένα άλλο σκεύος και όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 40 με 35 βαθμούς κελσίου τότε ρίχνουμε το βούτυρο. Ομογενοποιούμε με μπλέντερ χειρός και προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα σε περιπτώση που δεν την χρησιμοποιήσουμε όλη την ίδια μέρα.
 Προχωράμε με τα cupcakes. Σε ένα μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια και αφήνουμε να χτυπηθεί μέχρι να το πάρει όλο σε μέτρια ταχύτητα. Στο μεταξύ σε ένα μπολ ανακατέυουμε τα αυγά με τα 180 γρ. του πουρέ αχλαδιού. Όταν το αλεύρι έχει απορροφήσει το βούτυρο τότε ρίχνουμε και τον πουρέ αχλάδι με τα αυγά. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να αφρατέψει. Γεμίζουμε τα 2/3 από τα φορμάκια μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι στο κέντρο πρίν τα βγάλουμε για σιγουριά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 Για τη κρέμα τυριού μπορείς να δείς εδώ μιας και στην έχω ξαναδώσει σε άλλη συνταγή.
 Αφού λοιπόν έχουν κρυώσει όλα. Γεμίζουμε τα cupcake μας με τον υπόλοιπο πουρέ αχλάδι. Η διαδικασία είναι απλή με ένα μαχαιράκι ή με ένα καθαριστή κουκουτσιών για μήλα κάνουμε μια τρύπα μέχρι τη μέση περίπου. Προσοχή να μην το τρυπήσουμε μέχρι κάτω. Στη συνέχεια γεμίζουμε με ένα κουταλάκι τον πουρέ και καλύπτουμε πάλι από πάνω με το κομματάκι κέικ που αφαιρέσαμε πρίν. Το πώς θα γαρνίρουμε από πάνω τα κεκάκια μας είναι καθαρά θέμα επιλογής. Ή που θα βάλεις τη κρέμα τυριού σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και θα κάνεις μια ροζέτα από πάνω ή που θα πάρεις μια σπατουλίτσα και με ωραίες κινήσες θα την αλείψεις προσεχτικά  και ομοιόμορφα από πάνω. Θα σε βοηθήσουν λίγο και οι φωτογραφίες μου σε αυτό, πιστεύω! Γαρνίρεις με την αλατισμένη καραμέλα από πάνω και βάζεις ψυγείο, αν προτιμάς, πρίν τη κατανάλωση. Κατά τη γνώμη μου πάντως όταν τρώγεται κρύο είναι ακόμα πιο λαχαριστό! ΣΛΟΥΡΠ!
 Διατηρούνται για 5 μέρες στο ψυγείο. Η αλατισμένη καραμέλα σε αποστειρωμένο βάζο διατηρείται και ένα μήνα στο ψυγείο.

 

*CREATE-BAKE-TASTE*

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ