Δεν είμαι της νηστείας, ποτέ δεν ήμουν. Ειδικά όταν ήμουν μικρότερη βασανιζόμουν που δεν μπορούσα να φάω, κυρίως γλυκά. Ένα πράγμα όμως που μπορούσα να γευτώ και δεν ήταν απαγορευμένο ήταν ο χαλβάς ο σιμιγδαλένιος. Ένας χαλβάς απολαυστικός και πεντανόστιμος, φτιαγμένος  από τα χεράκια του παππούλη μου. Ήταν και θα είναι ο καλύτερος σιμιγδαλένιος χαλβάς που έχω γευτεί. Έχω δοκιμάσει πολλούς  χαλβάδες από τότε και μάλιστα νόστιμους αλλά αυτή την σπυρωτή υφή που πετύχαινε ο παππούλης μου και αυτή την γλυκιά γεύση, τόσο όσο, δεν την έχω ξαναγευτεί.

 Φέτος προσπάθησα μαζί τη μαμά μου να πετύχω αυτό το αριστούργημα που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια. Για αυτό συμβουλεύτηκα και τον τσελεμεντέ του παππού. Τον παλιό καλό τσελεμεντέ που εμπιστευόντουσαν οι μεγάλοι και τα αποτελέσματα αυτού απολάμβαναν οι μικροί. Η αλήθεια βέβαια είναι πως ούτε που τον πλησίασα τον χαλβά του παππούλη. Νόστιμος  βγήκε αλλά όχι αυτό που ιδανικά θα ήθελα. Δεν απογοητεύομαι παρόλα αυτά γιατί θα τον ξανακάνω και θα τον ξανακάνω μέχρι να τον πετύχω. Που θα μου πάει θα το βρώ το μυστικό.

 Θέλω όμως να σου την δώσω αυτή την συνταγή γιατί εκτός από νόστιμη  είναι και πανεύκολη και πιστεύω ότι αξίζει να την κάνεις. Άσε που έκανα και την τσαχπινιά μου με τη σοκολάτα και έτσι ακόμα και αυτοί που δεν τον προτιμούν τον σιμιγδαλένιο χαλβά, με αυτή την προσθήκη θα τον φάνε και θα τους αρέσει, αποδεδειγμένο αυτό που σου λέω. Τέλος, να με συγχωρέσεις γιατί δεν το συνηθίζω αυτό αλλά αυτή η συνταγή είναι με φλιτζάνια μετρημένη και όχι με γραμμάρια. Μιας και συμβουλεύτηκα τον παλιό τσελεμεντέ καταλαβαίνεις ότι τότε δεν είχαν ζυγαριές ακριβείας. Με έναν δοσομετρητή λοιπόν, ακόμα και αυτόν του μπλέντερ θα την κάνεις τη δουλειά σου εύκολα.
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. σιμιγδάλι μέτριο
1 φλ. ελαιόλαδο
2 1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 φλ. μέλι
4 φλ. νερό
2 ξυλάκια κανέλας
3 γαρύφαλλα
φλούδα από ένα πορτοκάλι
1/4 φλ. σταφίδες ή αμύγδαλα ή κουκουνάρια
1 σοκολάτα κουβερτούρα 125 γρ. τεμαχισμένη
φουντούκια ωμά σπασμένα για τη διακόσμηση

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος με Σοκολάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, τα γαρύφαλλα  και τη φλούδα πορτοκαλιού να βράσουν για 3 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τη φλούδα και διατηρούμε το σιρόπι καυτό μέχρι να καβουρδίσουμε το σιμιγδάλι.
 Σε μια άλλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο, λίγο το σιμιγδάλι μας ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να το καβουρδίσουμε καλά όλο. Αν έχουμε επιλέξει τα αμύγδαλα ή τα κουκουνάρια ή και τα 2 τα ρίχνουμε σε αυτή τη φάση και ενώ η κατσαρόλα είναι ακόμα στη φωτιά. Εφόσον το σιμιγδάλι έχει πάρει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις σταδίφες. Σε αυτό το σημείο ξεκινάμε να ρίχνουμε και το σιρόπι λίγο λίγο και με πρσοχή καθώς πιτσιλάει πολύ. Αν το θες αρκετά σπυρωτό μην το βάλεις όλο το σιρόπι αν δεν σε νοιάζει μπορείς να το βάλεις όλο άφοβα.

 Τέλος το ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι και μετά το αποσύρουμε, το ανακατεύουμε καλά και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά. Χρησιμοποιούμε πετσέτα και όχι καπάκι για να φεύγουν οι υδρατμοί και να μην ξαναγυρνάνε πίσω στον χαλβά μας. Αφού περάσουν τα 5 λεπτά ρίχνουμε και την κουβερτούρα τεμαχισμένη και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.

 Φορμάρουμε είτε σε ατομικά φορμάκια, είτε σε μεγάλη φόρμα και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματιόυ να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα ή σε πιατάκια, πασπαλίζουμε με τα σπασμένα φουντούκια ή με οποιονδήποτε άλλον ξηρό καρπό προτιμούμε μαζί με λίγη κανελίτσα και απολαμβάνουμε.

*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ