Έχεις καλέσει κόσμο σπίτι σου για φαγητό και θες κάτι εύκολο, γρήγορο και ιδιαίτερο? Σε έχουν πιάσει οι κλασικές λιγούρες σου αλλά θες κάτι πιο ανάλαφρο και δροσερό? Σκέφτεσαι να κάνεις κάποιο κέρασμα αλλά δεν θες να περάσεις όλη τη μέρα στη κουζίνα? Έχω για εσένα την απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Τάρτα Ανανά.
 Πραγματικά η μόνη προεργασία που έχεις να κάνεις και δεν θα σου πάρει πάνω από 10 λεπτά είναι να φτιάξεις τη ζύμη! Αν μπορείς αυτό να το κάνεις και από την προηγούμενη μέρα ακόμα καλύτερα. Αλλιώς φτιάξτην πρίν αρχίσεις οτιδήποτε άλλο ώστε να έχει χρόνο στο ψυγείο να παγώσει. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αν την κάνεις από την προηγούμενη μέρα έχεις ήδη εξοικονομήσει χρόνο από την επόμενη και το μόνο που θα έχεις να κάνεις θα είναι να την ψήσεις και να την γεμίσεις.

 Τώρα για τον ανανά αν θες να πάρεις φρέσκο είναι επιλογή σου, εγώ χρησιμοποίησα από κονσέρβα και αυτό γιατί ήθελα και το ζουμί. Με τον φρέσκο ανανά το ζουμί που θα πάρεις κατά το κόψιμο δεν φτάνει για το γλάσσο που θέλουμε. Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις 2 ανανάδες τον έναν για τον χυμό και τον άλλον για τη σάρκα του αλλά στο οικονομικό ξεφεύγουμε όσο να ναι και ο χρόνος προετοιμασίας αυξάνεται.
 Η γέμιση μέσα είναι το πιο ευκολάκι σε όλη τη συνταγή και αυτό γιατί χρειάζεσαι μόνο γιαούρτι, λίγο μέλι και κανέλα. Τόσο απλά! Αν δεν σου αρέσει ο ανανάς μπορείς να χρησιμοποιήσεις φράουλες ή βατόμουρα ή ακόμα και ακτινίδια. Όσον αφορά το γλάσσο, επειδή δεν θα έχεις το ζουμί από τον ανανά, μπορείς εναλλακτικά να χρησιμοποιήσεις νερό. Κατά τη γνώμη μου όμως αξίζει να δοκιμάσεις έστω και μία φορά αυτή τη τάρτα ανανά!

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ (για 5 ατομικές τάρτες  Ή  για μία μεγάλη)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό
2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κονσέρβα ανανά
500 γρ. γιαούρτι (πλήρες ή άπαχο)
2 κ.γλ. μέλι
1 κ.γλ. κοφτό κανέλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ
το ζουμί από τον ανανά (βγαίνει περίπου 225 γρ.)
112 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.σ. κορν φλάουερ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ξεκινάμε με τη ζύμη. Έχουμε ήδη βγάλει από το ψυγείο τα υλικά μας. Είτε στο μίξερ, είτε στο χέρι ξεκινάμε με τη ζάχαρη, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί. Στο τέλος ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύουμε με προσοχή να μην κουράσουμε πολύ το ζυμάρι μας. Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, χτυπάμε ίσα, ίσα μέχρι να τραβήξει το περισσότερο αλεύρι και στη συνέχεια το δουλεύουμε στο χέρι. Το πλάθουμε σε μία μπαλίτσα και το πιέζουμε ελαφρά από πάνω να γίνει σαν δίσκος για να παγώσει και πιο γρήγορα. Το τυλίγουμε σε μια μεμβράνη και το βάζουμε ψυγείο το λιγότερο 1 ώρα πρίν το ψήσιμο.
 Συνεχίζουμε με το γλάσσο για να έχει χρόνο να κρυώσει λίγο. Παίρνουμε το ζουμί από την κονσέρβα ανανά και ρίχνουμε τα 2/3 μέσα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μία βράση. Στο 1/3 του ζουμιού, που έχουμε κρατήσει στην άκρη, διαλύουμε τις 2 κουταλιές κορν φλάουερ. Αφού έχει πάρει βράση το ζουμί με τη ζάχαρη στο κατσαρολάκι, ρίχνουμε το υπόλοιπο ζουμί με το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Εδώ να σε προλάβω και να σου πώ, πώς δεν θα πήξει όσο περιμένεις να πήξει πάνω στη φωτιά, όσο κρυώνει όμως θα πήζει. Οπότε ανακάτεψε το μέχρι να δείς ότι αρχίζει να γίνεται λίγο πιο πηχτό απ’ ότι ήταν στην αρχή και μετά άστο στην άκρη να κρυώσει.

 Εφόσον έχει κρυώσει το ζυμάρι το βγάζουμε από το ψυγείο το αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματιού. Στη συνέχεια το δουλεύουμε με τα χέρια να μαλακώσει λίγο και ανοιγούμε με τον πλάστη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες. Το πάχος του φύλου που θα ανοίξουμε καλό θα ήταν να είναι γύρω στα 3 χιλιοστά. Τοποθετούμε το φύλλο όπως το έχουμε ανοίξει με τη βοήθεια της λαδόκολλας, με ήρεμες κινήσεις το ξεκολλάμε και το στρώνουμε μέσα στη ταρτιέρα μας. Αν κάπου μας κοπεί ή κάνει κάποια τρύπα μπαλώνουμε με κομμάτια από το ζυμάρι μας και το φτιάχνουμε ωραία με τα δάχτυλα μας. Θέλουμε να είναι λεία στρωμένο, χωρίς εξογκώματα για να μας ψηθεί ομοιόμορφα.
 Τρυπάμε τον πάτο με πιρούνι παντού για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Εφόσον έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, ψήνουμε τις ατομικές ταρτιέρες για 12-15 λεπτά και την μεγάλη για 25-30 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, δηλαδή ανακατεύουμε στο γιαούρτι, το μέλι και την κανέλα και απλώνουμε προσεκτικά μέσα στη τάρτα. Τοποθετούμε από πάνω όπως επιθυμούμε τις φέτες ανανά, κάνοντας κάποιο σχέδιο ή απλά σε κομματάκια. Τέλος αλοίφουμε από πάνω το γλάσσο να πάει σε όλη την επιφάνεια. Προαιρετικά διακοσμούμε με φυλλαράκια δυόσμου. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες γιατί λόγω υγρασίας μαλακώνει η βάση. Αν αυτό δεν σε ενοχλεί την κρατάς και 5 μέρες άνετα.

 

Τάρτα Ανανά

 Μην σε αγχώσει το μέγεθος της εκτέλεσης, αν η ζύμη σου είναι έτοιμη και κρύα τα υπόλοιπα είναι θέμα λίγων λεπτών να γίνουν. Σε λιγότερο από μία ώρα θα τα έχεις κάνει όλα και θα απολαμβάνεις αυτή τη δροσερή και ανάλαφρη τάρτα ανανά. Οργάνωση να έχεις και όλα θα πάνε καλά!

 

*CREATE-BAKE-TASTE*

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ