Δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα! Το γνωρίζουμε όλοι αυτό! Όπως επίσης γνωρίζουμε την αιώνια “μάχη” μεταξύ κουραμπιέ και μελομακάρονου! Στην δική μου περίπτωση την “μάχη” την έχει κερδίσει το μελομακάρονο για αυτό συγγνώμη στους κουραμπιεδόφιλους αλλά η συνταγή σήμερα είναι για τους λάτρεις αυτών των άκρως χριστουγεννιάτικων γλυκών.

 Δεν τολμάω να μην τα φτιάξω έστω και μία χρονιά! Πρώτον γιατί έχω στη κατοχή μου την καλύτερη συνταγή από τον ζαχαροπλάστη Χρήστο Βέργαδο, ο οποίος ήταν καθηγητής μου στη σχολή και τον ευχαριστώ, πραγματικά, για ότι μου έμαθε. Δεύτερον γιατί είναι μελομακάρονα και αυτό από μόνο του τα λέει όλα.
 Χωρίς πειραματισμούς και αλλαγές, αυτή την συνταγή πρέπει να την δοκιμάσεις όπως ακριβώς είναι. Αυτά τα μελομακάρονα είναι ελαφριά, πεντανόστιμα και όσο για τη τραγανότητα, αυτό είναι καθαρά στο χέρι σου και εξαρτάται από το σιρόπιασμα που θα κάνεις. Επίσης είναι πανεύκολα στην παρασκεύη τους. Οπότε μην κάθεσαι, ανασκουμπώσου και κάνε το σπίτι σου να μοσχομυρίσει Χριστούγεννα.

ΥΛΙΚΑ (για 40 – 45 τμχ μετρίου μεγέθους)
500 ml ηλιέλαιο
100 ml χλιαρό νερό
70 ml κονιάκ
100 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
130 γρ. ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
1/2 κ.σ. αμμωνία
1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κοφτό κανέλα
1 κ.γλ. κοφτό γαρύφαλλο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζάχαρη
500 ml νερό
200 γρ. μέλι
τριμμένα καρύδια για τη διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Αρχικά διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 2/3 από το αλεύρι και ξεκινάμε, με ήρεμες κινήσεις, το ζύμωμα με το χέρι. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε σταδιακά και άλλο αλέυρι. Στο τέλος θέλουμε μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Επίσης να μην το παρακάνεις με το ζύμωμα γιατί θα “βγεί” το λάδι. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε αλλά να είναι όλα στο τάψι μας ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι ελαφρά την επιφάνεια τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20′ με 25′ ανάλογα τον φούρνο.

 Για το σιρόπι, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 1 λεπτό. Αφού βράσουν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα, ΠΡΕΠΕΙ να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Εδώ θα τα αφήσεις μέσα στο σιρόπι από 10 – 20 δευτερόλεπτα αν θες να είναι τραγανά αλλιώς το πολύ 1 λεπτό, αν θες να είναι μαλακά. Εγώ βάζω γύρω στα 8 μελομακάρονα κάθε φορά μέσα στην κατσαρόλα και τα ανακατεύω ελαφρά με τη τρυπητή κουτάλα για 15 περίπου δευτερόλεπτα. Εμείς οικογενειακώς τα τρώμε τραγανά για αυτό δεν τα αφήνω και πολύ μέσα στο σιρόπι. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και τοποθετούμε όμορφα σε μια πιατέλα. Αν θες ρίχνεις από πάνω και λίγο μέλι επιπλέον για τη διακόσμηση.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!

*CREATE-BAKE-TASTE*

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty + one =